26

سپتامبر
2017

آشنایی با عجایب هفتگانه جهان

پست شده به وسیله : اصفهان تور/ 1557 0

عجایب هفت گانه، به هفت اثر برتر معماری و مجسمه سازی دوران باستان اطلاق می شود. امروزه به علت از بین رفتن عجایب هفت گانه دنیای باستان به جز اهرام ثلاثه مصر، عجایب هفت گانه تغییر کرده است.در اصفهان تور به این موضوع میپردازیم،پس با ما همراه شوید:

عجایب هفت گانه، به هفت اثر برتر معماری و مجسمه سازی دوران باستان اطلاق می شود. این هفت اثر ظاهرا اولین بار توسط یک فنیقیایی یونانی الاصل به نام انتیپاتر صیدایی در قرن دوم پیش از میلاد در یک کتاب ثبت شده است، اگر چه این کار به افراد دیگری همچون فیلو اهل بیزانتیوم، استرابون، هرودوت و دیودور سیسیلی نیز نسبت داده شده است.

انتیپاتر در شعری در سال ۱۴۰ پیش از میلاد چنین سروده است: «پیش از این به چشم خود دیده ام دیوار بابل پر عظمت را که گذرگاه ارابه هاست، و نیز مجسمه زئوس را در کرانۀ آلفوس، باغهای معلق و کولسوس خورشید را، اُبهت اهرام سر به آسمان سائیده و آرامگاه بی کران ماسول را؛ اما آن زمان که نظاره می کردم خانۀ آرتمیس را بنا شده بر ابرها، نبوغ آن همه اعجاز در نظرم رنگ باخت و با خود اندیشیدم: پس از المپ، خورشید چیزی به این عظمت ندیده است، هرگز.»

به هر حال آنچه مسلم است این است که وی در زمانی می زیسته که تمام این شاهکارهای هنری سالم و موجود بوده اند و او نمی خواست ویرانه ها را به هم عصران خود معرفی کند.

نکته دیگر در مورد این آثار انتخاب عدد هفت برای تعداد آن هاست. دلیل این امر هم مقدس بودن این عدد است. عدد هفت چه در گذشته و چه در حال، برای انسان محترم و مقدس بوده به طوری که تقریبا در هر گونه تقسیم بندی به این عدد توجه شده است.

 

تاریخچه فهرست

تهیه فهرست کامل عجایب هفت گانه جهان در اصل حدود سده دوم پیش از میلاد کامل شده است و اولین اشاره به تهیه این مجموعه مکتوب در کتاب تاریخ هرودوت آمده است که به سده ۵ پیش از میلاد مربوط بر می شود.

چندین دهه بعد از آن، تاریخ نگاران یونانی درباره بزرگ ترین بناهای تاریخی دوران خود شروع به نوشتن کردند. از جمله کالیماکوس (Callimachus)، سر کتابدار کتابخانه اسکندریه (که در ۳۰۵ تا ۲۴۰ قبل از میلاد می زیست)، «مجموعه ای از عجایب جهان» را تهیه کرد. امروزه، تنها چیزی که درباره این مجموعه می دانیم، همین عنوان آن است و بس، به این دلیل که این کتاب نیز در آتش سوزی بزرگ کتابخانه اسکندریه از بین رفت.

فهرست نهایی عجایب هفت گانه در قرون وسطا تکمیل شد. این فهرست شامل چشمگیرترین بناهای تاریخی جهان باستان بود که از بعضی، شواهد بسیار اندکی در دست بود و تعدادی نیز اصلا باقی نمانده بودند. آثار کنده کاری هنرمند هلندی مارتن ون هیمسکرک (Marten Van Heemskerck) و کتاب تاریخ معماری یوهان فیشر ارلاخ (Johann Fischer von Erlach) از قدیمی ترین منابعی هستند که در آن به این فهرست عجایب هفت گانه اشاره شده است.

 

فهرست اروپایی

از زمان های بسیار قدیم تا کنون، فهرست های متعدد و متفاوتی از عجایب هفتگانه به نگارش درآمده است. فهرست اروپامحور مذکور بدین قرار است:

  1. هرم بزرگ جیزه
  2. باغ های معلق بابل
  3. نیایشگاه آرتمیس
  4. تندیس زئوس
  5. آرامگاه هالیکارناسوس
  6. تندیس غول پیکر رودس
  7. فانوس دریایی اسکندریه

 

نظرها درباره عجایب هفتگانه

شواهد باستان شناسی از بسیاری از اسرار تاریخی که قرن ها عجایب هفت گانه را احاطه کرده بودند، پرده برداشته است. عجایب هفت گانه برای سازندگان شان نمادهایی از مذهب، اسطوره شناسی، هنر، قدرت و علم بودند و برای ما، آن ها شواهدی از توانایی انسان هستند.

 

عجایب هفت گانه دنیای جدید

امروزه به علت از بین رفتن عجایب هفت گانه دنیای باستان به جز اهرام ثلاثه مصر و با پیشرفت روزافزون علم و فناوری در عرصه های مختلف از جمله معماری و مهندسی سلیقه و طبع مردم در انتخاب عجایب هفت گانه تغییر کرده است.

در سال ۲۰۰۷ میلادی عده ای از کارشناسان و باستان شناسان سازمان های جهانی تصمیم گرفتند، فهرست هفت اعجوبه دنیا را تغییر داده و با انتخاب بناهای جدید با معیارها و شاخصه های متفاوت چهره ای جدید از باورنکردنی ترین ساخته های بشری برای نسل های آینده فراهم آورند.

برنارد وبر، فیلمساز مشهور سوئیسی، به همراه گروه متخصص خود سفری طولانی را در پیش گرفتند و در سال ۲۰۰۱ با تهیه فهرستی از بناهای تاریخی که قدمت آنها به ۲۰۰۰ سال پیش می رسید کار خود را شروع کردند. آن ها توانستند فهرستی از ۲۰۰ بنای تاریخی جهان را که آثار و بقایای آن ها همچنان باقی مانده اند تهیه کنند که در سال ۲۰۰۵ تعداد این بناها به ۷۷ مورد رسید.

طرح برنارد وبر در انتخاب عجایب هفت گانه جهان با آنچه فیلون فیلسوف مشهور اهل بیزانس در دو هزار سال پیش انجام داده بود، متفاوت بود چرا که آزادی و حق انتخاب برای همه مردم در آن وجود داشت. در یک نظرسنجی اینترنتی فهرست ۷۷ موردی وبر به ۲۰ مورد اصلی تغییر پیدا کرد. شرط معرفی عجایب این مسابقه آن است که این بناها تا سال ۲۰۰۰ میلادی ساخته شده باشند و در حال حاضر هم موجود باشند.

این طرح برای به روز رسانی عجایب هفتگانه جهان باستان و به منظور تعیین میزان رواج و محبوبیت این عجایب و انتخاب برترین ها تدارک دیده شد. در نهایت عجایب جدید در تاریخ ۷ ژوئیه سال ۲۰۰۷ در لیسبون اعلام شدند.

  1. چیچن ایتزا در مکزیک
  2. مجسمه مسیح در برزیل
  3. کولوسئوم در ایتالیا
  4. دیوار بزرگ چین در چین
  5. ماچوپیچو در پرو
  6. شهر باستانی پترا در اردن
  7. تاج محل در هند

برگزار کنندگان این نظرسنجی ادعا کردند که بیش از ۱۰۰ میلیون رای از طریق اینترنت و یا تلفن دریافت شد. این در حالی بود که هیچ مانعی برای جلوگیری از دادن چند رای در نظرسنجی در نظر گرفته نشده بود و روزنامهٔ لوس آنجلس تایمز آن را «قطعا غیرعلمی» خواند. به گفته جان زاگبی، موسس و مدیرعامل شرکت یوتیکا (Utica)، این نظرسنجی “بزرگ ترین نظرسنجی” ثبت شده است.

یک خبرگزاری اسپانیا ۲۰ اثر معماری برتر این مسابقه را که براساس معرفی و آرای اینترنتی شهروندان جهان انتخاب شدند بدین صورت اعلام کرد: آکروپلیس شهر آتن، اهرام ثلاثه مصر، ورزشگاه باستانی شهر رم، برج ایفل در شهر پاریس، دیوار چین، ماچوپیچو در پرو و معبد پترا در اردن هفت اثری هستند که بیش ترین رای را برای انتخاب به عنوان عجایب هفت گانه جهان به دست آورده اند.

پس از آن ها مجسمه های جزیره پاسکوا در شیلی، استو نهنگ در انگلیس، تاج محل در هند، معبد آنگکور در کامبوج، قصر الحمرا در اسپانیا، مسجد ایاصوفیه در ترکیه و معبد کیومیزو در ژاپن دومین گروهی را تشکیل می دادند که در رای گیری انتخاب عجایب هفت گانه جهان رده های هشتم تا چهاردهم را در اختیار گرفتند.

کاخ کرملین در روسیه، کاخ نئوشوایتستن در آلمان، مجسمه آزادی در آمریکا، مجسمه حضرت مسیح در برزیل، کاخ اوپرا در استرالیا و تیمبوکتو در مالی هم در این فهرست در رده پانزدهم تا بیستم جای گرفتند.

معرفی آثار از طریق پست الکترونیکی رایگان بود، اما رای دادن به آن از طریق اینترنت مشروط به پرداخت دو دلار برای شرکت در مسابقه و یا اعلام نظر از طریق یک خط تلفن پولی بود که تماس با آن موجب می شد مبلغ یاد شده به حساب شرکت برگزارکننده مسابقه واریز شود.

ایرانیان به دلیل عدم آگاهی به موقع یا وجود برخی مشکلات و هزینه ها نتوانستند نامزدهای خود را به این مسابقه معرفی کنند و در نتیجه اکنون آثار معماری باستانی معروف ایران همچون تخت جمشید و تخت سلیمان در این فهرست قرار ندارند.

 

تهیه و تنظیم : واحد تولید محتوای اصفهان تور

 

.

برای “آشنایی با عجایب هفتگانه جهان” دیدگاه بگذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کیفیت
قیمت
خدمت