اتوبوس ۴۰ نفره | اتوبوس ۳۰ نفره | ایویکو ۱۸ نفره | ایویکو ۱۴ نفره | ون ۱۰ نفره | ون ۷ نفره | سواری ۴ نفره | سواری ۳ نفره | سواری ۲ نفره | سواری ۱ نفره | |
تور جلفا گردی (مسافر داخلی) |
250/000 | 250/000 | 450/000 | 450/000 | 450/000 | 450/000 | 300/000 | 400/000 | 600/000 | 1/200/000 |
تور جلفا گردی ( توریست) |
– | – | – | – | – | – | – | – | – | – |
-
توجه : قیمت ها به تومان است.
-
خدمات تور : 4 ساعت وسیله نقلیه در اختیار، راهنمای میراث فرهنگی، ورودی ابنیه
-
بازدید از پل خواجو ، مقبره بابا رکن الدین ، برج کبوتر در صورت باز بودن ، میدان جلفا ، ، کلیسای وانک
- تلفن هماهنگی : 09131250221
بازدید اول : سی و سه پل ( پل الله وردی خان)
سی وسه پل، پلی است با ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض بر روی زاینده رود اصفهان. این پل به نام «الله وردی خان» هم معروف است. این پل، خیابان چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا وصل می کند.


بازدید سوم: تخت فولاد و برج کبوتر خانه
قبرستان تاریخی تخت فولاد از قدیمیترین قبرستانهای ایران است. روایتی وجود دارد که بیان میکند قبر یکی از پیامبران یهود به نام یوشع نبی در اینجاست.
شهر اصفهان از ادوار گذشته مرکز بسياری از حکومتها بوده است و به اين واسطه حدود و قلمرو آن در ادوار مختلف متغير و بر حسب عادت و احتياج در اين شهر قبرستانهای متعددی وجود داشته است. معمولا هر محله از محلات شهر اصفهان در بيرون دروازه محله و خارج از فضای مسکونی خود قبرستانی داشته و ساکنان محل مردگان خود را در آن قبرستان دفن میکردند. گذشته از آن بسياری از علما و روحانيون و متنفذين، مقبره خصوصی برای خود داشتهاند يا پس از مرگ در محل زندگی خويش به خاک سپرده میشدهاند.
در واقع قبرستانهای اصفهان قبل از دوران صفويه محدود به قبرستانهای محلی بوده، اما از دوره صفويه و بعد از آن، قبرستان تخت فولاد مهمترين قبرستان شهر اصفهان محسوب میشده و بيشتر متوفيان شهر اصفهان در اين قبرستان مدفون میشدند.
بازدید چهارم : برج کبوتر
استان اصفهان به عنوان یکی از مقاصد هدف گردشگری ایران، سالانه میزبان چندین میلیون نفر از مسافران داخلی و خارجی است که سفر به این استان را در برنامه خود می گنجانند. شگفتی های بسیاری در استان اصفهان وجود دارد که نمونه آن در کمتر نقطه ای از ایران و بعضا جهان دیده می شود. یکی از شگفتی های بی بدیل در استان اصفهان، برج های کبورترخانه است که نمونه آنرا فقط در این استان می توان مشاهد کرد.
بازدید پنجم: خانه زرتشتیان
در سال ۱۳۵۲ برادران خیراندیش فریدون و مهربان زرتشتی در خیابان نظر غربی كوچه سیچان منزلی قدیمی را خریداری و به انجمن زرتشتیان اصفهان واگزار كردند، پس از سال ها استفاده و فرسایش، به پیشنهاد انجمن زرتشتیان اصفهان و موافقت موبد مهربان زرتشتی و هزینه ایشان در سال ۱۳۸۳ ساختمان قبلی تخریب و به یك بنای ۳ طبقه تبدیل و در ۱۸ آبان این خانه برای استفاده زرتشتیان اصفهان بازگشایی شد.

در ابتدای مراسم بازگشایی مراسم جشن خوانی توسط موبد بهزاد نیك دین انجام شد، پس از گات ها خوانی نوجوانان ، مهندس كورش آبادانی رییس انجمن شرح خانه زرتشتیان را از آغاز تا كنون گزارش دادند و اردشیر خورشیدیان نیز به خاطرات قبلی خود با حضور در اصفهان و خانه زرتشتیان پرداختند، آنگاه دكتر نیكنام در سخنان خود ضمن سپاسگزاری از انجمن، دهشمندان و خدمتگزاران كه خانه زرتشتیان را تجدید بنا و مجهز كردند به سه نوع دهشمندی در بینش و سنت زرتشتیان ، نیاز ، اشوداد(وقف) و گهنبار خوانی اشاره كردند و این كار نیك زنده یاد فریدون زرتشتی و موبد مهربان زرتشتی را اشودادی ارزشمند برای جامعه زرتشتی قلمداد كردند.
دكتر كامران نماینده مردم اصفهان نیز به دعوت نماینده زرتشتیان در مراسم بازگشایی حضور یافتند و با سخنان خود كار نیك زرتشتیان را گرامی داشتند.
این بنا هم اكنون در سه طبقه شامل سالن اجتماعات ، دبیرخانة انجمن، كتابخانه بزرگ، خانه سرایداری، دو واحد مسكونی و اتاق هایی جهت اسكان مسافران در اصفهان مجهز و آماده بهره برداری است.
بازدید ششم: کلیسای بیت الحم
این کلیسا که به نام زادگاه حضرت عیسی مسیح بیت اللحم یا اورشلیم نامگذاری شده است جنب میدان بزرگ واقع در خیابان نظر محله جلفای اصفهان،در مجاورت کلیسای حضرت مریم مقدس، در سال ۱۶۲۸ میلادی توسط خواجه پطرس ولیجانیان، تاجر نامی روزگار صفوی بنا گردید. کلیسای بدخهم دارای ساختمانی مرتفع و با شکوه است و صاحب بزرگترین گنبد در میان کلیساهای جلفای اصفهان میباشد. پلان کلیسا مستطیلی شکل با سمت شرق به غرب است که از نوع تالارهای گنبد دار معماری ارمنی بوده ولی نمای خارجی آن نمایانگر سبک معماری ایرانی است. کلیسای بدخهم دارای گنبدی دو لایه است که تمامی سطح داخلی آن با آب طلا تزئین شده است.

بر روی گنبد هشت نورگیر تعبیه شده است و خود گنبد توسط چهار قوس که به چهار ستون بزرگ متصل است به دیوارهای شمالی و جنوبی بنا اتکا دارد. سمت غربی بنا دارای ایوانی دو طبقه است که ورودی اصلی کلیسا در این سمت قرار دارد. در بالای قسمت داخلی ورودی اصلی بالکنی قرار دارد با پلکانی در سمت جنوبی ورودی، ورودی دوم کلیسا در قسمت جنوبی آن واقع است. محراب کلیسا که در قسمت شرقی بنا قرار دارد دارای دو اطاقک مستطیلی شکل در دو سوی آن میباشد. مصالح بکار رفته در بنای این کلیسا خشت و آجر است.
دیوارهای داخلی این کلیسا که با گچ اندود شده است پوشیده ازنقاشیهای آبرنگ با موضوعاتی برگرفته از کتاب مقدس انجیل است. تزئینات داخلی کلیسا از کاشیهای هفت رنگ با زمینه نیلی و آبی است، دیوارها و گنبد کلیسا از تزئینات و نقاشی رنگ روغن زیادی بهره برده است ، تصاویر نقاشی شده بسیاری که گویای داستانهایی از کتب عهد عتیق و جدید میباشد وجود دارد. در گوشه سمت چپ قسمت فوقانی تصویر بهشت و تصویر خود خواجه پطرس نقاشی شده است. کلیسا در سال ۱۸۵۰ میلادی با خطر تخریب مواجه شد ولی در سال ۱۸۷۰ بوسیله هوان جان الیازیان مرمت و بازسازی شده و باین ترتیب از ویرانی نجات یافت. برج ناقوس در سال ۱۸۹۷ میلادی در بالای در ورودی باختری کلیسا ساخته شد. در حیاط کلیسا سنگ قبرهای بسیاری وجود دارد. از جمله آنها سنگ قبر خواجه پطرس و افراد خانواده او که تعدادی از این سنگ قبرها همراه با حیاط شمالی کلیسا به علت تعریض خیابان جانبی آن در سال ۱۹۳۶ میلادی به خیابان نظر منضم گردید. در سال ۱۹۷۰ به علت عبور ماشینهای سنگین از خیابان نظر گنبد کلیسای بدخهم ترک برداشت که به موقع توسط سازمان فرهنگ و هنر مرمت گردید.
این کلیسا در شهرستان اصفهان، خیابان شرقی، میدان بزرگ جلفا واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۶۴۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کلیسای بیت لحم یکی از کلیساهای نسبتاً بزرگ شهر اصفهان است. این کلیسا بسیار نزدیک به کلیسای هاکوپ و کلیسای مریم مقدس و در شمال این دو کلیسا قراردارد. کلیسای بیت لحم در زمان حکومت صفویه و توسط شخصی به نام خواجه پطرس ولیجانیان ساختهشده است. خیابانی در محله جلفای اصفهان هم به نام خواجه پطرس نامگذاری شدهاست.
کتابی به نام «نگارنامه و راهنمای کلیسای بیت لحم جلفای اصفهان» درباره این کلیسا به چاپ رسیدهاست.

بازدید هفتم: میدان جلفای اصفهان
میدان ارامنه اصفهان
جلفا، یکی از معروفترین محلههای تاریخی اصفهان است. بافتی ثبت شده که از بیش از ۴۰۰ سال قبل تا کنون ارامنه در آن ساکن بودند.
بنای این میدان از زمان شاه عباس بوده (۱۶۰۶ میلادی) و در جنوب شهر واقع شده است. از نخستین روزهای تكوین این شهرك ارمنینشین، پنج محله به نام های میدان بزرگ، میدان كوچك، هاكوپجان یا یعقوبجان و یا محله حصیرباف ها، چهارسوق قارا كل تشكیل دهنده این شهرك نوبنیاد عصر شاه عباس بوده است و ساكنین آنها را جلفاییان آذربایجان تشكیل میدادند.
در دوران سلطنت شاه عباس دوم بر وسعت آن اضافه شد و او دستور داد كه ارامنه داخل شهر كه در شمسآباد و عباسآباد هم سكونت داشتند به جلفا منتقل شوند (۱۶۵۵ میلادی). محله زرتشتیان كه در نزدیك جلفا و بدان پیوسته بود، به ارامنه تحویل داده شد و چون شغل اغلب مهاجرین جدید حجاری بود و به همین دلیل این محله به نام سنگتراشان نامیده شد كه هنوز هم به همین نام است.
به دنبال این توسعه شهری، دو محله دیگر یعنی كوی ایروانیها (ایروان) و محله تبریزی ها كه ساكنین آنها از این دو شهر آمده بودند به وجود آمد. محلات جدید در جنوب و جنوب غربی جلفای قدیم شكل گرفت و آنجا را جلفای نو گفتند و بعدها این اسم به همه جلفا اطلاق گردید.
میدان تاریخی این بافت که مشرف بر سه کلیسای مهم است، این روزها حال و روز خوبی ندارد. در حال حاضر قبل ترکهای عجیبی به جان این میدان افتاده؛ ترکهایی که منشاء آن هنوز ناشناخته ماندهاست.

بازدید هشتم: حمام رومانس
حمام رومانوس در حاشیه جنوبی میدان جلفا قرار دارد و از آثار دوره صفویه بوده که قالبا جهت استفاده ارامنه بوده است .
معماری این حمام شبیه به حمام های دوره صفویه نظیر حمام جارچی باشی و حمام علی قلی آقا می باشد .
در حال حاضر پس از باز سازی به کافه رستوران رومانوس تقییر کاربری داده شده است .
و یکی از رستوران های مورد توجه گردشگران همراه با موسیقی زنده ی باشد .
کلیسای جامع وانک یا آمنا پرکیچ (به ارمنی Սուրբ Ամենափրկիչ Վանք – به انگلیسی Holy Savior Cathedral)، به معنی (کلیسای نجات دهنده مقدس)، نام کلیسایی است در محله جلفا (اصفهان)، که از نام کلیسای «سورپ آمنا پرکیچ وانک» جوغا در نخجوان گرفته شدهاست. این کلیسا از کلیساهای تاریخی ارمنیان اصفهان میباشد و در زمان شاه عباس دوم ساخته شدهاست. وانک در زبان ارمنی به معنی صومعه است.
بازدید نهم: کلیسا وانک
آراکل داوریژتسی توصیف کاملی از وقایع این دوران را به شرح ذیل بازگو کرده است:
«پس از خروج از ایروان، شاه عباس دستور داد سپاهیانش عقب نشینی کنند و تمامی شهرها و روستاهای سر راهشان را تا مرزهای ایران ویران سازند تا به این ترتیب مانع از تعقیب سریع سپاهیان عثمانی شوند. آنها به هر شهر و روستایی که میرسیدند خانهها را ویران میکردند، مزارع را آتش میزدند، دامها را هلاک میساختند و ساکنان آنجا را وادار به ترک خانه هایشان میکردند و آنان را کوچ میدادند. هر کس در مقابلشان ایستادگی میکرد و حاضر به رفتن نمیشد یا اینکه توان رفتن نداشت محکوم به مرگ بود. بدین ترتیب، سپاهیان شاه عباس اکثر شهرها و روستاهای ارمنی نشین واقع در دشت آرارات را ویران کردند و سکنهٔ آن مناطق را به مقصد ایران با خود همراه ساختند.
هنگامی که این جمیعت به واغارشاپات رسیدند به شاه عباس خبر رسید که دستهای از سپاهیان عثمانی در حال نزدیک شدن به آنان هستند. شاه عباس که میدانست با این جمیعت انبوه از مردم بی دفاع نخواهد توانست در برابر این سپاهیان بایستد و بجنگد به سرداران لشکرش دستور داد که دستههای مردم را با سرعت بیشتری حرکت دهند؛ بنابراین، آن تعداد از جمیعت که قادر به حرکت نبودند، از جمله پیران و بیماران و کودکان، ناگزیر ماندند و پر واضح است که به چه سرنوشتی گرفتار آمدند. بالأخره، شاه عباس به همراه جمعیت مهاجر ارمنی به جلفا رسید. اکنون باید از رودخانهٔ ارس عبور میکردند. دوباره به شاه عباس خبر دادند که سپاه عثمانی به نخجوان رسیده است. با شنیدن این خبر شاه عباس که میدانست فرصت زیادی ندارد به سپاهیان خود دستور داد تا مردم را وادار به عبور هر چه سریع تر از رودخانه کنند. رودخانه خروشان بود و خطرناک و مردم یا باید عبور میکردند یا در آنجا منتظر رسیدن قشون عثمانی میماندند که در آن صورت مرگشان حتمی بود. به ناچار عبور از رودخانه را انتخاب کردند.»
از حدود سیصد و پنجاه هزار تن از ارمنیان به تعداد سیصد هزار تن از آنان در رودخانه غرق شدند. اگر چه شاه عباس بخش اعظمی از ساکنان ارمنی شهرها و روستاهای ارمنستان را به ایران کوچ داد، اما این بدان معنا نبود که این سرزمینها خالی از سکنه شدند. هنوز بسیاری از ارمنیان در شهرها و روستاهای این نواحی سکونت داشتند که از آن پس تا نیمه اول سده نوزدهم زندگی آنها کم و بیش دستخوش حوادث و تهاجمهای ناگوار است.
ارمنیان پس از استقرار در جلفای اصفهان، درصدد ایجاد تأسیسات اجتماعی و بناهای مذهبی خود برآمدند و با سرمایههای نقدی و خودیاری مردم نخست به ساختن کلیسای وانک، نظیر همان کلیسایی که در جوغا داشتند و با همان نام همت گماشتند. همزمان با ساختن وانک، کلیسای کوچکی نیز در بخش جنوب غربی آن ساختند. این کلیسا مدت پنجاه سال مورد استفاده روحانیون قرار گرفت. در سال ۱۶۵۵ میلادی در محل کلیسای مزبور شروع به ساختن کلیسای فعلی کردند و در سال ۱۶۶۴ میلادی آن را به پایان رساندند. بر سردر ورودی وانک، طرح کلیسا بر روی سنگ حجاری شده و کتیبهای به این شرح به چشم میخورد:
«وانک آمنا پرگیچ و مقر اسقف اعظم ارمنیان ۱۶۰۶ میلادی»
پس از اتمام بنای کلیسا، کتیبهای با کاشی لاجوردی و به خط طلایی بر سردر ورودی غربی کلیسا نصب کردند که حاوی تاریخ آغاز و اتمام بنای کلیسا میباشد. در کتیبه مزبور چنین نوشته شده است:
«کلیسای وانک آمنا پرگیچ در سال ۱۶۵۵ میلادی در زمان پادشاهی شاه عباس دوم و جاثلیقی «فیلیپوس» و پیشوائی خلیفه «داوید» و به یاری مردم خیر جلفا شروع شد و در سال ۱۶۶۴ میلادی به پایان رسید. ثواب عباداتی که در این کلیسا انجام میشود نصیب آنهایی که در قید حیاتند یا در گذشتهاند شود.»

معماری کلیسا
نمای ورودی کلیسای وانک
معماری ساختمان اصلی کلیسای وانک
مساحت کلیسای آمنا پرکیج ۸۷۳۱ متر مربع است، که ۳۸۵۷ متر مربع آن ساختمان و بقیه فضای سبز و باغ وانک است. در دو سوی درِ ورودی وانک دو اتاق برای پذیرایی ساختهاند. در بالای در ورودی، برج ناقوس در سه طبقه بنا شده که در طبقه دوم آن ساعت بزرگی به وزن سیصد کیلوگرم قرار دارد. در چهار سوی برج، چهار صفحه مدور ساعت نصب شده که قطر هر صفحه ۱۰۴ سانتیمتر است. این برج ناقوس و ساعت آن را «ماردیروس هوردانانیان» در سال ۱۹۳۱ میلادی به کلیسا هدیه کرده است. در سمت راست درِ ورودی وانک کتیبهای به ابعاد ۴۰×۵۳ سانتیمتر با سنگ مرمر نصب شده است. متن کتیبه به این شرح است:
«این برج و ساعت آن را ماردیروس گوورگ هوردانانیان در سال ۱۹۳۱ میلادی به یادبود برادر مرحومش که در سال ۱۹۲۴ میلادی فوت کرده ساخته و هدیه کرده است.»
کلیسای آمنا پرکیج بر خلاف کلیساهای کهن ارمنی که بیشتر با سنگ ساخته شدهاند، با خشت خام بنا گردیده است. دیوار بیرونی کلیسا با آجر و دیوار درونی آن را با اندود گچ که بر روی آن نقاشی و تزیین شده پوشاندهاند. کلیسا دارای دو گنبد است؛ گنبد کوچک بر روی محل استقرار عامه مردم قرار دارد، و گنبد بزرگ بر روی قسمت مقدم محراب کلیسا ساخته شده است. ارتفاع دیوارهای کلیسا از سطح حیاط تا بام طبقه دوم ۱۱/۷۵ متر است. در داخل کلیسا، در فاصله ۶/۲۵ متری دیوار غربی آن، دو ستون مربع که هر یک از اضلاع آن دو متر است احداث شده است. در بخش غربی کلیسا با استفاده از بخشی از این ستونها و پایههای دیوارهای جانبی چهار طاق نمای بلند ساختهاند؛ ارتفاع این طاق نماها ۱۰/۲۵ متر است. گنبد کوچک کلیسا که ارتفاع چندانی ندارد، بر روی این طاق نماها قرار دارد.
گنبد کلیساهای کهن ارمنی مخروطی شکل است، ولی گنبد کلیسای وانک شبیه گنبد مساجد ایرانی عصر صفوی ساخته شده است. در بام کلیسا، در قسمت فوقانی درِ ورودی حد فاصل دیوار غربی و حاشیه گنبد کوچک کلیسا، در محوطهای مربع مانند، برج ناقوس کوچکی که دومین برج ناقوس کلیسا است ساخته شده است. هر ضلع این مربع ۲/۷۵ متر است. در نقطه تلاقی هر دو ضلع مربع مزبور یک ستون آجری بنا کردهاند؛ ارتفاع این ستونها سه متر است و در ارتفاع ۲/۵ متری آنها، هر دو ستون به وسیله یک تیر چوبی به یکدیگر متصل شدهاند. از قسمت فوقانی تیرهای مزبور هر دو ستون با یک قوس جناغی به یکدیگر اتصال یافتهاند. حد فاصل قوسهای جناغی و ستونها را با آجر پوشاندهاند.
نقاشی دیواری کلیسا
تمامی دیوارها، طاق نماها، طوق گنبد، داخل گنبد و تمامی زوایای کلیسا با رنگ روغن نقاشی و تزئین شده است. بیشتر دیوارنگارهای کلیسا مضامینی از انجیل مقدس دارد و تصاویری از بدو تولد تا عروج عیسی مسیح بر آنها نقش بسته است. بر روی بخشی از دیوارهای کلیسا، روز رستاخیز، داوری روز رستاخیز و بهشت و دوزخ دیده میشود. هزینه کلیه تزئینات و نقاشیها و تذهیبهای کلیسا را شخصی به نام خواجه «آودیک استپانوس» تقبل و تأمین کرده است. نقاشان این تصاویر همگی استادان ارمنی بودند از آن جمله خلیفه «هوانس مرکوز» و «کشیش استپانوس» و «استاد میناس» را میتوان نام برد.
این کلیسا از حیث طلاکاری و تذهیب در میان کلیساهای ارمنیان منحصر به فرد است. در تزیین و نقاشی دیوارهای کلیسا «خواجه اودیک» سهم بسزایی داشته است. در دیوار شمالی داخل کلیسا کتیبهای به شرح زیر نصب شده است.
«در تاریخ پنجم فوریه ۱۶۶۹ میلادی خواجه اودیک که نقاشیهای این کلیسا را به یادبود خود و در گذشتگان خانواده اش به یادگار گذاشته، رحلت کرد و به مسیح پیوست.

چاپخانه
سومین ماشین چاپ در جلفای اصفهان سال ۱۸۴۴ میلادی
خاچاطور کساراتسی، در سال ۱۶۲۰ میلادی به سِمَت خلیفه اعظم ارمنیان جلفای اصفهان منصوب شد. او در سال ۱۶۳۰ میلادی به اروپا سفر کرد و در آنجا از چاپ کتاب آگاه گردید. چون به جلفا بازگشت درصدد برآمد چاپخانهای دایر نماید.
نخستین کتاب «زبور داوود» بود که در سال ۱۶۳۸ میلادی چاپ شد. یک سال و پنج ماه برای چاپ این کتاب وقت صرف شد. دومین کتاب به نام «هاراتس وارگ» در سال ۱۶۴۱ میلادی به چاپ رسید. کتاب مزبور شرح حال روحانیون ارمنی، تارک دنیاها و پندنامه است. کتاب «خورهر تاددر» سومین کتابی بود که در چاپخانه وانک در سال ۱۶۴۱ میلادی به چاپ رسید. در سال ۱۶۴۲ میلادی چهارمین کتاب به نام «ژاماگیرک آدنی» چاپ شد.
در سال ۱۸۴۴ میلادی «مانوگ هوردانانیان»، که مقیم جاوه بود، یک دستگاه ماشین چاپ با کلیه لوازم آن خریداری کرد و به زادگاهش جلفای اصفهان فرستاد. (این ماشین چاپ در حال حاضر در موزهٔ کلیسای وانک نگهداری میشود) این ماشین چاپ چندین سال بدون استفاده باقیمانده بود. در سال ۱۸۷۲ میلادی به همت خلیفه اعظم «گریکور هوهانسیان» چاپخانهای دایر گردید. نخستین کتاب در این چاپخانه در همان سال به چاپ رسید.
کتابخانه
در زمان کوچ بزرگ، ارمنیان همه چیز خود را جا گذاشتند و به ایران آمدهاند ولی تنها چیزی که نتوانستند از آن چشم پوشی بکنند کتابهایی بود که در خانههای خود داشتند ارمنیها با تحمل زحمات فراوان کتابهای زیادی را با خود به ایران (اصفهان) آوردند این کتابها تنها ثروتی بود که همیشه برای ارمنیان باارزش بود و هست.
در سال ۱۷۷۰ تا ۱۷۹۰ میلادی به سبب مخالفتهایی که با این چاپخانه میشد، چاپخانه دچار حریق گردید و فقط تعدادی از حروف و قالبهای آن از آتشسوزی مصون ماند که اینک در موزه وانک نگهداری میشود.
موزه
در سال های۱۹۰۵–۱۹۰۶ میلادی به کوشش «طاطاووس هونانیان»، فرزند «هاروتون هونانیان»، نویسندهٔ «کتاب تاریخ جلفای اصفهان»، اتاقهایی در ضلع شمالی حیاط کلیسای وانک برای نگهداری و نمایش کتابها، نسخههای خطی و اشیای تاریخی ساخته شدند. این اتاقها تا ۱۹۳۰ میلادی به طور همزمان به منزلهٔ موزه و کتابخانه مورد استفاده قرار میگرفتند.
با راهنمایی سرکیس خاچاطوریان در ساختمان مزبور تغییراتی داده شد در سال ۱۹۳۰ میلادی موزه وانک نهاده شد.[۲] در انبار کلیسای وانک و سایر کلیساها و خانههای ارمنیان تعداد بسیاری تابلو و اشیای عتیقه و نفیس وجود داشت. آن اشیاء و آثار هنری جمعآوری و در سالن موزه در معرض تماشا قرار داده شد.
از جمله آثار موزه مجموعهای شامل:هفتصد و ده جلد «کتاب خطی» است که نزدیک به دویست جلد آن تورات، انجیل و کتب مقدس است که به خط و زبان ارمنی بر روی پوست و کاغذ نوشته شده است. برخی از این کتابها دارای سرفصلهای طلاکاری شده میباشد. «تابلوهای گچ بری و نقاشی»، تابلوهای نقاشی موزه نیز مجموعهای ارزنده از آثار هنری نقاشان اروپایی و ارمنی هستند. این تابلوها که بر روی کرباس، پوست، چرم، فلز و شیشه کشیده شدهاند. «آثار فلزی»، مجموعه آثار فلزی این موزه مشتمل بر زیورآلات طلا و نقره، کمربند، قلاب شنل، سینی، انواع جعبهٔ صلیب، عودسوز، ظرف روغن مقدس و غیره است. «منسوجات دست بافتهها و رودوزیهای سنتی»، این منسوجات را میتوان به سه گروه الف) لباسهای مذهبی روحانیان ارمنی؛ ب) قطعات پارچهای مورد استفاده در مراسم کلیسا و ج) نمونههایی از پوشاک سنتی ارمنیان جلفا تقسیم کرد. «ظروف چینی و سفالی»، «آثار چوبی»، «فرمانها»، این فرمانها متعلق به سدههای هفدهم تا نوزدهم میلادی و موضوع اکثر آنها دربارهٔ مهاجرت ارمنیان، دادن امتیازات تجاری و مذهبی به ارمنیان جلفا و چگونگی گرفتن مالیات از اهالی و تجار جلفایی است. «غرفهٔ صنعت چاپ»، غرفهٔ یپرمخان، «غرفهٔ نسلکشی ارمنیها»، «مسکوکات»، سکههای موزهٔ کلیسای وانک به سه دستهٔ الف) سکههای قبل از تاریخ؛ ب) سکههای دوران اسلامی و ج) سکههای دوران پادشاهی ارمنی کیلیکیه تقسیم میشوند که همگی آنها در دههٔ ۱۹۷۰ میلادی به موزه اهدا شدهاند. غرفهٔ اولین جمهوری ارمنستان میباشند.
یکی از معروفترین آثاری که در موزهٔ کلیسای وانک نگهداری میشود تار مویی است متعلق به دختری هیجده ساله که واهرام هاکوپیان در سال ۱۹۷۴ میلادی جملهای از کتاب تورات را به زبان ارمنی با قلمی از جنس الماس بر روی آن نوشته است این اثر در سال ۱۹۷۵ به موزه اهدا شده و بازدیدکنندگان میتوانند این جمله را با میکروسکوپی که به همین منظور در محل تعبیه شده است بر روی مو مشاهده نمایند.
تور جلفا گردی به صورت خاص و ویزه برای گردشگران خارجی و داخلی اجرا می شود و جاذبه های ناشناخته و جالبی را برای دوستداران تاریخ و تمدن اصفهان به نمایش می گذارد.
تور جلفا گردی اصفهان را می توانید در آژانس هواپیمایی طلوع سفریاد خریداری کنید .