تنگ تامرادی و روستای آن را میتوان یکی از بکرترین نقاط استان کهگیلویه و بویراحمد دانست که تا چند سال پیش دسترسی به آن با سختی زیادی صورت میپذیرفت اما امروزه به دلیل جاده سازیهای نسبی این امر کمی آسانتر شده است.
علت نامگذاری این تنگه به این اسم به دلیل حضور یکی از طوایف بزرگ ایل بویراحمد به نام تامرادی در این ناحیه است.
آب و هوای این ناحیه به خصوص در فصلهای بهار و تابستان بسیار دلپذیر و مطبوع است. در پاییز و زمستان همان طور که از مناطق این چنینی انتظار میرود با آب و هوای سرد و یخبندان روبرو هستیم.
|مقالات مرتبط : سفرنامه اختصاصی تور آبشار بیشه لرستان
برخی از این غارها (اشکفت) محل آشیانه کردن پرندگانی همچون پرستو هستند که به واقع جذاب به نظر میرسند.
همچنین ارتفاع یکی از آبشارهای این ناحیه به بیش از ۵۰ متر میرسد که البته دسترسی به آن کمی مشکل است اما میتوان آن را از کنار جاده تماشا کرد.
به همهی این زیبایی، جنگلهای بلوط و طبیعت سرسبز اطراف را هم اضافه کنید.
از دیگر جاذبههای این ناحیه میتوان به چشمه بلوط عسلی اشاره کرد که باعث پدید آمدن حوضچههای آب طبیعی و زیبایی شده است و یکی از مهمترین مناطق ییلاقی به شمار میرود.
عبور و مرور مردم بومی منطقه به همراه گلههایشان حال و هوای خاصی به این منطقه میبخشد.
از دیگر جاذبههای این ناحیه میتوان به چشمه بلوط عسلی اشاره کرد که باعث پدید آمدن حوضچههای آب طبیعی و زیبایی شده است و یکی از مهمترین مناطق ییلاقی به شمار میرود.
عبور و مرور مردم بومی منطقه به همراه گلههایشان حال و هوای خاصی به این منطقه میبخشد.
دسترسی
برای دسترسی به این تنگه بهتر است ابتدا به شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کنید. از این شهر وارد جاده یاسوج – بابا میدان شوید و بعد از طی کردن مسیری حدود ۲۵ کیلومتر وارد جاده سپیدار شوید.
تابلو سپیدار را میتوانید در سمت راست جاده مشاهده کنید. از اینجا پس از پیمودن حدود ۱۰ کیلومتر در سمت چپ وارد جاده تنگ تامرادی شوید.
از اینجا به بعد با جادهای کوهستانی، پر پیچ و خم به همراه مناظری بسیار زیبا روبرو هستیم. همان طور که گفتیم در گذشته دسترسی به این مکان مشکل بود اما امروزه تا حدی از این مشکلات کاسته شده است و می توان از جاده آسفالته استفاده کرد، با این حال با دقت زیادی رانندگی کنید.
موقعیت جغرافیایی
آبشار تنگ تامرادي بويراحمد در موقعیت جغرافیایی E512508 N303048 در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. آبشار تنگ تامرادی در فاصله ۵۵ کیلومتری از شهر یاسوج پایتخت طبیعت ایران زمین که در مسیر جاده گچساران واقع شده و ارتفاع آن بیش از ۱۵ متر می باشد. وجود چهار آبشار با ارتفاع ۸ تا ۱۰ متری و حوضچه های آب در مسیر آب زلال و بسیار خنک این آبشار و همچنین وجود غارهایی که آب از دل آن می گذرد و آب مداوم از سقف آنان چکه می کند باعث شده است که هر چه بیشتر بر جذابیت و خاص بودن آن بیفزاید. طبیعت زیبا و جنگل بلوط اطراف این آبشار زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است.
از مهمترین مشکلات این منطقه گردشگری می توان به عدم وجود هر گونه علائم راهنمایی و رانندگی در ۱۰ کیلومتر مسیر پر پیچ و خم منتهی به این مکان اشاره کرد. عدم وجود امکانات رفاهی از جمله رستوران ، سرویس بهداشتی و روشنایی مناسب برای شب از دیگر مسائلی است که این مکان تفریحی را در انزوا نگه داشته است.
اطراف به کوههاي زرآور و ساور محدود ميگردد و از سطح دريا ۱۴۰۰ متر ارتفاع دارد و تحت تأثير اقليم معتدل و مرطوب، آب و هواي آن در فصول بهار و تابستان مطبوع و دلپذير و در زمستان سرد است. در ورودي تنگ تامرادي و در مجاورت روستاي حسين آباد، دخمه و مقبرهاي از دوران هخامنشي به جا مانده که به يکي از سرداران و يا نجباي هخامنشي مربوط است. تنگ تامرادي محل وقوع يکي از جنگهاي تاريخ معاصر نيز هست. با توجه به موارد مذکور، ميتوان قدمتي طولاني براي اين روستا در نظر گرفت. مردم روستاي تنگ تامرادي به زبان لري سخن ميگويند مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
.