12

آگوست
2017

آشنایی با شهرستان خور و بیابانک

پست شده به وسیله : اصفهان تور/ 1536 0

سرزمین پهناور ایران آکنده از شگفتی های بسیاری است کوههایی که از دشت ها بر آمده اند و سر بر ابرها کشیده اند جنگل هائی که پیکر کوهها را در حریر سبز پیچیده اند ، شنزارهایی که با تازیانه توفان در بیابان ها سرگردانند ، شوره زارهائی که آئینه دار آفتاب هستند . در آن سوی کوههای البرز ابرهای ایثارگر می بارند و در این سوی کوهها دریائی گسترده که توفان موج بر موج شن و نمک پدید می آورند . آسمان بر زمین بخیل و زمین خالی از گیاه .افتادن پرتو خورشید در آبهای خزر به همان اندازه زیبا می باشد که بر آمدن آن پرتو نور گستر از دریای نمک.همراه ما باشید با وصف زیبای شهرستان خور و بیابانک توسط اصفهان تور

 

تاریخچه

در کتب جغرافیایی قرن چهار و پنجم چون اشکال العالم ، احسن التقاسیم ، صوره الارض ، مسالک و ممالک و غیره فقط از سه روستای منطقه خوروبیابانک یعنی جرمق (گرمه) بیادق(بیاذه) و ارابه(ایراج) تحت عنوان سه ده یاد شده است .

ناصر خسرو در سال ۴۴۴ هجری با نام بردن از گرمه و پیاده(بیاذه) مجموع آبادی های منطقه را دوازده پاره دیه می داند اما از آنها نام نبرده است . از عهد سلجوقی تا اواخر دوره فتحعلی شاه خوروبیابانک جزء یزد بود . در سال ۱۲۴۰ به ایالت سمنان پیوست . در سال ۱۳۳۶ قمری ضمیمه خراسان و سیستان و طبس شد از سال ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۵ ولایتی مستقل به شمار می رفت و از این سال بار دیگر به سمنان و یزد ضمیمه شد . در سال ۱۳۲۷ با شهرستان شدن نایین از یزد جدا و به صورت بخشی از شهرستان نایین به استان اصفهان پیوست . در سال ۱۳۸۸ خوروبیابانک به شهرستان ارتقاء یافت .

 

 

 

 

موقعیت

شهرستان خوروبیابانک در ۵۵ درجه ۰۵ دقیقه ۰۷ ثانیه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و ۳۳ درجه ۴۶ دقیقه ۳۴ ثانیه عرض شمالی از خط استوا قرار دارد . از شرق به استان خراسان جنوبی ، از جنوب به استان یزد ، از شمال به استان سمنان و از غرب به بخش انارک شهرستان نایین محدود می شود .

شهرستان با مساحتی بالغ بر ۱۱ هزار کیلومتر مربع در شرقی ترین نقطه استان اصفهان در فاصله ۴۲۰ کیلومتری اصفهان قرار دارد

شهر خور

خور مرکز شهرستان وسیع خوروبیابانک می باشد و در گویش آن واژه های اوستائی و کهن به فراوانی یافت می شود . خور ( آفتاب ) است و فرشته نگهبان آفتاب و نماینده کارهایی که در روز خور (روز یازدهم از هر ماه شمسی ) انجام می شود . تاریخ خور حداقل تا زمان صفویه روشن است . بر روی یکی از دو طوقه علم وقف بر حسینیه خور تاریخ ۹۷۴ هجری حک شده است که مربوط به زمان شاه طهماسب است . قباله هایی از خرید و فروش آب و املاک و اسنادی نیز مربوط به ازدواج از دوره شاه سلطان حسین در دست می باشد . تصور بر این است که عامل ارتباط در پیدایش خور نقش مهمی داشته است و چشمه دریاشو در قله تین ( چشمه ای در نخلستان خور ) محل مناسبی برای اُتراق کاروانها بوده است از مناطق دیدنی دیگر شهر (آرامگاه استاد حبیب یغمایی، مسجد عربها، مسجد دارالشفاء، آب انبارها و بافت قدیمی) .

 

 

شهرجندق

شهر جندق‌که تقریباً در جنوب‌ دشت‌ کویر و در شمال ‌شهرستان خور و بیابانک‌ واقع‌ است‌، از شمال‌ به‌ دهستان‌ طُرود (در بخش‌ مرکزی‌ شهرستان‌ شاهرود)، از مشرق‌ و جنوب‌ شرقی‌ به‌ دهستان‌ بیابانک‌ و از جنوب‌ غربی‌ و مغرب‌ به‌ دهستان‌ چوپانان‌ (در بخش‌ اَنارک‌) محدود می‌شود. نام آن در زمان ساسانیان گِندَه ( gendah ) بوده است. از مناطق دیدنی دیگر شهر (نارنج قلعه، مسجد جامع، خانه یغما جندقی و بافت قدیمی) .

شهرفرخی

فرخی در ۵۴ درجه و ۵۵ دقیقه طول جغرافیایی و ۳۳ درجه و ۵۱ دقیقه عرض جغرافیایی واقع است و مطابق با سندی که در امامزاده بیاضه یافت شده است بیش از هزار سال قدمت دارد و نام مزرعه ای به نام فرخ بوده است. از مناطق دیدنی دیگر شهر (مسجد جامع، آب انبارها و بافت قدیمی) .

روستای مهرجان

از روستاهای قدیمی شهرستان، مهرجان یا مهرگان است که در گویش محلی مهرگون تلفظ می شود. قدیمی ترین سنگ نبشه این روستا مربوط به قرن هشتم و نهم ه.ق است . از مناطق دیدنی دیگر روستا (بقعه شمس الدین، بقعه نجم الدین ساباط ها، آب انبار ها و بافت قدیمی)

 

 

 

 

 

روستای بیاضه

این روستا علاوه بر قلعه ای زیبا و مشهور دارای چشم انداز بسیار دل انگیز است بافت روستایی آن با خانه های ایوان دار و ایوان های کنگره ای بافت منحصر به فردی است که هم از نظر معماری و هم به لحاظ رعایت جنبه های دفاعی دیدنی است . از مناطق دیدنی دیگر روستا (نارنج قلعه ، مسجد جامع، ساباط ها، قنات، و بافت قدیمی)

روستای گرمه

این روستا درفاصله ۳۰ کیلومتری روستای ایراج قرارداردکه نام سهراب گبر گرمه ای بعنوان یکی ازسران گرمه معروف است. از مناطق دیدنی دیگر روستا (نارنج قلعه، ساباط ها و بافت قدیمی)

روستای ایراج

ازایراج در متون جغرافیایی قرن پنجم با نام ارابه یاد شده است وبه گویش خوری وگرمه ارا نام دارد. روستای ایراج درجنوب شهرستان خوروبیابانک که تا مرکز۴۲کیلومتر میباشد. از مناطق دیدنی دیگر روستا (نارنج قلعه، درخت سرو، چشمه های آب شیرین و بافت قدیمی)

روستای اردیب

روستای ییلاقی وخوش آب و هوا در جنوب شهرستان خوروبیابانک قرار دارد. فاصله این روستا تا مرکزخوروبیابانک ۴۶ کیلومتر است و یکی از خوش آب و هواترین روستاهای منطقه است. از مناطق دیدنی دیگر روستا (آب انبار، خانه امیر اسماعیل خان، دیوان خانه، مقبره امیر اسماعیل خان و بافت قدیمی)

روستای هفتومان وحسین آباد

هفتومان در چهل و دو کیلومتری جنوب خور قرار دارد. این روستا از آب و هوای معتدلی برخوردار است.اکثر اهالی آن به کشاورزی و دامداری مشغولند.

حسین اباد هفتومان روستایی کوچک در نزدیکی هفتومان است .و از نظر آب و هوایی آب و هوایی مطلوب دارد

روستای عروسان گلسنان

این روستا در مرکزیت روستاهای جنوبی خوربیابانک قرار گرفته است. که در مسیر گردشگرانی که برای بازدید از مناطق کویری می آیند قرار گرفته است. از صنایع موجود در این روستا می توان به کارخانه بسته بندی خرما و مواد غذایی، مرغداری و .. نام برد.شغل اصلی اکثریت مردم این منطقه کشاورزی می‌باشد که در کنار آن قالیبافی و صنایع دستی نیز وجود دارد

روستای آبگرم

روستای آبگرم در حدود ۳۰ کیلومتری مرکز شهرستان قرار دارد بر اساس گفته‌های قدیمی‌های روستا، این روستا دارای قدمت زیادی است. همچنین در این روستا مرقد امام‌زاده ابراهیم (ع) از نوادگان امام موسی‌ابن جعفر (ع) قرار دارد. در این روستا چشمه‌ آبگرم وجود دارد و به همین دلیل به روستای آبگرم شهرت یافته است. دمای آب حدود ۴۰ درجه سانتی گراد بوده و حرارت آن ناشی از گسلهای متعدد عمیق در سنگهای آهکی کرتاسه منطقه است. آب این چشمه‌ها دارای خواص آب‌درمانی زیادی می‌باشد و برای درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی، عضلانی و حتی بیماری‌های روحی و عروق تاثیر زاید الوصفی دارد. همچنین دو باب حمام قدیمی به صورت حوضچه‌ای وجود دارد که یک باب مخصوص خانم‌ها و باب دیگر مخصوص آقایان است. این روستا ۱۰۷۹ متر از سطح دریا بالاتر است و به همین سبب می‌توان غروب آفتاب را تا آخرین لحظات تماشا کرد. همچنین دور این روستا را رشته کوه‌هایی با ارتفاع کم و متوسط احاطه کرده که با طی مسافت کوتاهی می‌توان در دامنه کوه قرار گرفت.

روستای چاهملک

چاه ملک در۸ فرسنگی غرب خور و بر سر راه خور به نایین قرار گرفته است. در مورد احداث این روستا گفته اند: موقعی که شاه عباس از راه کویر به مشهد می رفته است در محل فعلی چاه ملک چاهی حفر نموده است ، و به همین مناسبت اینجا به چاه ملک مشهور شده است. اما ابتدای آبادی چاه ملک از سال ۱۲۷۵هجری قمری است که علی اصغربیک یاور غلامرضایی به کندن قنات آن اشتغال ورزید

چاه ملک یکی از قطب های کشاورزی شهرستان و یک روستای صنعتی و دارای کارگاه های مختلف می باشد. از افتخارات این روستا سی و یک شهید اهدایی مردم روستا در راه دفاع از میهن و اسلام میباشد.

روستاهای ابراهیم وجعفرآباد

در ۱۷ کیلومتری غرب شهر خور واقع شده در جنوب آنها معادن سنگ مرمریت – مزارع متعدد پیرامون آنها است

مجموعه گود جگارگ

در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی خور- وجود معادن متعدد سنگ مرمریت – مزارع متعدد پیرامون آنها است

روستای مصر

در شرق جندق و شمال غرب خور و نزدیک ۹۰ سال از تاریخ احداث آن می گذرد احداث کننده آن شخصی به نام یوسف زینل یا یوسف حشمت است . منبع آب آن قنات است . این روستا در میان تپه های شن واقع است . واحه ای است حاصل خیز و تپه های بزرگ شنی و زندگی مردم در میان ریگزاری که در هر سوی فرسنگ هاست یکی از جاذبه های منطقه است. نشستن بر کشتی کویر ( شتر سواری) و راندن بر موج های ریگ و رصد ستاره ها در شب هنگام جاذبه ای برای جهانگردان و در آمدی برای ساکنان است . از مناطق دیدنی دیگر روستا (نیزار، چال سلکنون، تخت عروس، تخت عباسی و رمل های روان)

اکوتوریسم

شامل طبیعت خشک منطقه ، آسمان پر ستاره کویر ، کویر شرقی خور با اشکال لانه زنبوری، ریگزار های مزرعه مصر و دره ها و کتل های وحشت زا در شمال خور به طور کلی موقعیت ژئومرفولوژیکی منطقه از نظر بیابان گردی، اسکی روی ماسه و غیره دارای جاذبه های اکوتوریستی خاص می باشد.

از جمله مناطق مهم گردشگری در شهرستان، ریگزار های اطراف مزرعه مصر در ۵۰ کیلومتری خور می باشد .

دیگر مناطق گردشگری دریاچه نمک و پوسته نمکی پلایا و تشکیل دریاچه هادر کویر در صورت بارندگی در زمستان کویر در ۳۵ کیلومتری جاده طریق الرضا.

 

 

 

 

مکانهای مذهبی

امامزاده کمال الدین سید داوود ابن موسی الکاظم سلام الله علیه در شهر خور

امامزاده ابا محمد ابراهیم سلام الله علیه در روستای بیاضه

امامزاده ابراهیم ابن موسی الکاظم سلام الله علیه در روستای آبگرم

امام زاده جنید ابن حمزه بن موسی کاظم سلام الله علیه در روستای گرمه

امامزاده عبدالله ابن سلیمان ابن موسی کاظم سلام الله علیه در روستای گرمه

 

 

 

تهیه و تنظیم : واحد تولید محتوای اصفهان تور

 

.

برای “آشنایی با شهرستان خور و بیابانک” دیدگاه بگذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کیفیت
قیمت
خدمت