همراهان عزیز در این قسمت میخواهم شما را با برخی از غذاهای محلی یاسوج آشنا کنیم. غذاهای محلی این شهر عمدتا از مواد غذایی ساده ای تهیه می شود. چون در قدیم اکثر مردم عشایر بوده اند و همه ی مواد را به راحتی در اختیار نداشته اند به همین خاطر با ساده ترین امکانات غذاهای خوشمزه و متنوعی را طبخ می کرده اند که در ذیل برای شما چند نوع از این غذاها را به اختصار توضیح داده ایم.
نان برکو,کلک سوزتلیت پیاز,کهگیلویه و بویراحمد
- «کله جوشک یا کلک سوز»
این غذا، نوعی غذای ساده است که از دوغ درست میشود. ابتدا پیاز و پونه را در روغن تفت میدهند و پس از اینکه پیاز قرمز رنگ شد، دوغ را به آن اضافه میکنند. معمولا به تعداد هر نفر یک لیتر دوغ استفاده میشود. سپس کمی ادویه به آن اضافه میکنند و میجوشانند. زمانی که غلیظ و سبز رنگ شد، با نان محلی آنرا میخورند. این غذا بیشتر در مناطق گرمسیری در فصل بهار توسط عشایر مصرف میشود.
- «تلیت پیاز»
برای تهیهی این غذا، پیاز را در روغن تفت میدهند و بعد از اینکه پیاز قرمز شد، ادویه به آن اضافه میکنند. سپس در آن، آب میریزند و بعد از جوشیدن، آنرا با نان میخورند.
- «نان بلیط یا بلوط»
قدیمیترین نان محلی کهگیلویه نان بلیط یا نان بلوطی است. برای تهیهی این غذا پوستهی سخت بلوط را میگیرند و خشک میکنند. سپس پوستهی نازک بعدی را که به آن جفت میگویند، نیز میگیرند. این پوسته خاصیت درمانی دارد و برای درمان دردهای معده مفید است. جفت بسیار تلخ است و آنرا درون پوستهی کپسول ۵۰۰ میگذارند و میخورند، یا آنرا میجوشانند و میخورند و بعد از آن، تکهای گوشت کبابشده میخورند، تا از حالت تهوع جلوگیری شود.
برای تهیهی نان بلوطی عصارهی بلوط یا کلگ را درون آب یک هفته میخیسانند، تا بهصورت خمیر درآید. سپس آنرا درون سبدهای مخصوصی که از شاخههای بادام کوهی میسازند، پالایش میکنند. بعد آنرا با دست ورز میدهند و بهوسیلهی ابزاری به نام حسوم آنرا روی ساج پهن میکنند و بهوسیلهی حسوم وارونه میکنند، تا دو طرف آن برشته شود. این نان به رنگ قهوهای تیره است.
- «نان برکو»
برای تهیهی این نان، کلگ (عصاره بلوط) را با آرد گندم مخلوط میکنند و بهصورت خمیر درمیآورند. سپس روی ساج پهن میکنند. این نان بزرگتر از نان بلوطی است و شبیه نان لواش است. این نان قهوهای روشن است.
- «شله ماسی یا شله دووی (شله ماستی یا شله دوغی)»
برای تهیهی این غذا، پس از جوشاندن دوغ، برنج را در آن میجوشانند و پونه و پیاز داغ را به آن اضافه میکنند. بعد از آنکه از حالت آبکی درآمد، در سینی میریزند. وسط سینی را خالی میکنند و کرهی محلی در آن میگذارند. هرکسی بخواهد از این غذا بخورد، کره را از وسط سینی روی غذا میریزند و میخورد.
- «آش کارده (هره)»
برای تهیهی این غذا، کارده را که گیاهی گرمسیری با برگهای پهن است، خورد میکنند و در آبلیمو میخوابانند، تا ترش شود. بعد از دو روز آب به آن اضافه میکنند. بعد از جوشیدن، گندم و برنج نیمکوب به آن اضافه میشود. این آش معروفترین آش این منطقه است.
آش دنگو
جاهای دیدنی یاسوج هتل های یاسوج رستوران های یاسوج روستاهای یاسوج غذاهای محلی یاسوج صنایع دستی یاسوج
آش دنگو از غذاهای محلی استان کهگیلویه و بویراحمد است که سرشار از حبوبات میباشد و در فصل زمستان بیشتر رواج دارد چون به اعتقاد مردم استان این آش برای سرماخوردگی بسیار مناسب است.
مواد لازم:
عدس، لوبیا چشم بلبلی، لیزک (گیاهی است دارویی که در فصل بهار در استان کهگیلویه و بویراحمد میروید)، ماش، نخود، گندم، ادویه، زردچوبه، نمک و آب به مقدار لازم.
طرز تهیه:
ابتدا آب مورد نیاز را اضافه میکنیم و اجازه میدهیم تا جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن گندم را اضافه میکنیم ( گندم به نسبت مواد دیگر باید زیادتر بپزد و همچنین زمان پخت آن از سایر مواد بیشتر است).
بعد از چند دقیقه که گندم پخت، نخود را اضافه میکنیم و در ظرف را میبندیم و منتظر میمانیم تا کاملا پخته شود. بعد از پخت کامل گندم و نخود بقیه مواد را اضافه میکنیم و اجازه میدهیم تا مواد کاملا با هم پخته شوند.
وقتی نگاهی به گذشته تا به حال می اندازیم می بینیم که اکثر سفره های ایرانی این روزها خالی از غذاهای سنتی و بیشتر مملو از فست و فودها و غذاهای آماده ای می باشد که آنطور که باید و شاید مقوی هم شاید نباشند. با مروری بر ذائقه ی مردم از گذشته تا امروز می توانیم نقش مهم غذاهای سنتی که بیشتر با مواد طبیعی و مقوی پخت می شود را بیشتر درک کنیم و پخت این نوع غذاها را برای کسانی که به سلامت خانواده و کودکانشان اهمیت ویژه ایمی دهند پیشنهاد دهیم.
تهیه و تنظیم : واحد تولید محتوای اصفهان تور
.