معمولا استان خوزستان و تمامی شهرهای جنوبی به غذاهای تند و گرمسیری خود معروفند. غذاهایی مثل فلافل و سمبوسه که امروزه در همه جای ایران آن ها را به وفور می بینیم شاید معروف ترین غذاهای این استان باشند. با ما در اصفهان تور همراه باشید تا غذاهای بومی این استان کشور را به طور کامل معرفی کنیم.
استان خوزستان با داشتن تنوع فرهنگی، دارای تنوع غذایی بسیاری نیز هست. اکثر غذاهای این استان دارای طعم گرم و تند هستند. همچنین از ماهی و حبوباتی مانند نخود نیز بسیار در غذاهایشان استفاده میکنند. در ادامه تعدادی از غذاهای استان خوزستان را معرفی میکنیم.
سمبوسه
از غذاهای معروف استان خوزستان است که در مدت زمان بسیار کم آماده میشود. در تهیهی سمبوسه محلی این استان از گوشت چرخکرده، سیبزمینی، پیاز، سیر، فلفل دلمهای، گشنیز، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل استفاده میکنند. بعد از تفت دادن مواد با یکدیگر آنها را درون نان لواش یا خمیر نانی که تهیهکردهاند ریخته و سرخ میکنند.
آش ارده
آش ارده یا ارده پلو از غذاهای محلی شهرستان دزفول است. برخلاف نامش هیچ شباهتی به آش نداشته و نوعی پلو محسوب میشود. در تهیهی آش ارده از برنج، ماش، شیرهی خرما و اردهی کنجد استفاده میکنند.
قلیهی تخم مرغ
قلیهی تخم مرغ از غذاهای پرطرفدار استان خوزستان است که بسیار سریع آماده میشود. برای تهیه این قلیه، تخم مرغ، پیاز، سیر و سبزهای معطر را مخلوط کرده و تمبر هندی و آرد که کمی در آب حل شدهاند را به آن اضافه میکنند.
پوکورا یا پاکوره
پاکوره از غذاهای هندی است که بسیار در استان خوزستان رواج دارد. خوزستانیها این غذا را از مدتها پیش میپختند و به نوعی جزو غذاهای محلی این استان محسوب میشود. پاکوره نوعی کوکو است که به خاطر وجود آرد نخود در آن پتاسیم بالایی دارد و در کاهش فشار خون بسیار موثر است. در تهیهی این کوکوی خوزستانی از آرد نخود، تخم مرغ، تره، زعفران، فلفل قرمز و ادویههای مختلف استفاده میشود.
نافلهی خوزستان
نافله از غذاهای سنتی استان خوزستان است که به دلیل استفاده از شکر و سرکه طعمی ملس و بسیار خوشمزه دارد. در تهیهی این غذا گوشت را به همراه پیاز، آرد نخودچی، فلفل، نمک و زردچوبه ورز داده و مانند دونات به شکل دایرهی توخالی درمیآورند. سپس آنها را در روغن سرخ میکنند و به آن نافله میگویند.
در ظرفی دیگر سرکه، شکر، پیاز سرخ شده، نعنا، نمک و فلفل را میریزند تا جوش بیاید. نافلهها را بعد از سرخ شدن درون آن ریخته و میگذارند همه با هم برای مدتی بجوشند.
فلافل
فلافل امروز در بسیاری از شهرهای ایران پخته میشود و طرفداران زیادی دارد؛ اما اصل فلافل به استان خوزستان برمیگردد و از غذاهای محلی این استان محسوب میشود. در تهیهی فلافل از نخود، تخممرغ، سیر، سرکه، فلفل، جعفری، آرد لپه و سیبزمینی استفاده میکنند.
امگشت
امگشت بیشتر در میان عربهای استان خوزستان رواج دارد و از ماهی کباب که بهترین نوع ماهی تن است پخته میشود.ماهی نمک سود شده و پاک شده را در آب میجوشانند. سپس استخوانهایش را جدا میکنند. ماهی را در روغن سرخ کرده و پیاز و سیر و ادویههای لازم را اضافه میکنند. آخر سر برای سرو، ماهی را لای برنج میگذارند.
بورانی باقلای سبز
بورانی باقلای سبز از غذاهای لذیذ شهرستان شوشتر است. این بورانی مخلوط باقلای پخته شده و ماست به همراه نمک، فلفل، شوید، پیاز، سیر و گرد لیمو است.
ماهی صبور
در استانهای کنار دریا غذاهای محلی که با ماهی پخته میشوند بسیار زیاد است. برای تهیهی این غذا سبزیپلو را جدا میپزند. ماهی را معمولاً روی آتش کباب میکنند. خوزستانیها از مخلوط تمبر هندی، پیاز، سیر، فلفل و نمک نیز کنار ماهی استفاده میکنند.
اوپیوزی
اوپیوزی نوعی اشکنه مخصوص شهر دزفول است و روشهای متعددی برای پخت آن دارند. برای تهیه اوپیوزی از تخم مرغ، رب انار، پیاز، گردو، شکر، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده میکنند.
حمیص توله یا پنیرک
از غذاهای سنتی شهرستان دزفول است و به لحاظ ظاهر شباهت زیادی به بورانی یا نرگسی دارد. در تهیهی حمیص توله از گیاه پنیرک، رب انار، نارنج، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده میکنند.
قلیه ماهی
قلیه ماهی از مشهورترین غذاهای سنتی استان خوزستان است و معمولاً به عنوان خورشتی کنار پلو صرف میشود.
در تهیهی قلیه ماهی از ماهی، سبزی قلیه (گشنیز و شنبلیله)، پیاز، رب انار، تمبر هندی، سیر، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده میکنند.
قلیه دزفولی
همان طور که از نام غذا پیداست، متعلق به شهر دزفول بوده و از غذاهای نسبتاً زمانبر برای پخت است. برای تهیهی قلیه دزفولی از گوشت چربیدار، رب انار، برنج، پیاز، نخود، بلغور، لوبیا چشم بلبلی و تمبر هندی استفاده میکنند.لوبیا، نخود، بلغور، برنج، سیر، پیاز، نمک و فلفل قرمز را در ظرفی ریخته و برای مدت نسبتاً طولانی روی حرارت میگذارند. تمبر هندی و رب انار را به آن اضافه کرده و آخر سر همه مواد را با هم میکوبند.
.