ساحل چمخاله هرساله مقصد بسیاری از مردم ایران در زمان های تعطیل یا فصل تابستان می باشد. ساحل چمخاله به قدری در این چند سال معروف شده است که حتی ترانه هایی نیز درباره آن توسط خواننده های مختلف کشور خوانده شده است. بد نیست درباره شهرستان لنگرود و ساحل چمخاله که بخشی از آن به شمار می رود نکاتی را بدانیم.
لنگرود ، شهری است که بین آبی خزر و استواری لیلا کوه ، مجنون وار نشسته است و خونگرمی شالیزارهایش ، با خونسردی باغهای چایش ، به هم آمیخته ؛ و دیدن چهره مهربان و همیشه بهاری مردمانش ـ با آن نگاههای روشنشان ـ آرزوی تمام کسانی است که یکبار نان و نمکی از سفره اخلاصشان خورده باشند.
این شهر، امروزه یکی از مناطق مهم استان گیلان است و در میان شهرهای شرق گیلان از موقعیت جالب توجهی برخوردار است
شهرستان لنگرود با وسعتی حدود ۹۰۰ کیلومترمربع در ناحیه شرق گیلان قرار گرفته است و فاصله آن با مرکز استان ۶۰ کیلومتر است. لنگرود از شمال به دریای خزر، از جنوب و غرب به لاهیجان و از شرق به رودسر منتهی میگردد.
لنگرود دارای قدمت تاریخی زیادی است و نام آن حدود ۹۰۰ سال قبل (۵۱۲ هجری قمری) در کتب تاریخی آمده است. بافت قومی مردم لنگرود گیلک و به زبان گیلکی با لهجه بیه پس تکلم میکنند. از نوشتههای تاریخی چنین استنباط میشود که زمینهای اطراف لنگرود باتلاقی بوده و ساخت و ساز را دچار مشکل مینموده اما به مرور زمان و توسعه تجارت در گیلان، لنگرود هم رونق یافته و در زمینههای کشاورزی خصوصاً کشت کنف از شهرهای مهم محسوب گردیده، همچنین در زمینه صنعت دارای صنایع فلزی از جمله تفنگ سازی (شکاری) بوده که به علت مرغوبیت و کیفیت، خریدران زیادی داشته است.
رابینو جهانگرد معروف درخصوص لنگرود چنین مینویسد: «کنارههای رودخانه لنگرود زیباترین منظرهای است که من در ایران دیده ام». لنگرود دارای هشت محله به نامهای فشکالی محله، سوتال محله، درب مسجد، کاسهگر محله، قصاب محله، گشته مردخال، انزلی محله و راه پشته است که هر یک دارای اعتبار خاصی است.
بندر چمخاله که در شش کیلومتری لنگرود قراردارد از جاذبههای گردشگری است و همانند دیگر بنادر دارای فعالیتهای تجاری بوده که در حال حاضر بسیار محدود است.
طبیعت مناسب سبب گردیده مردم لنگرود به کارهای کشاورزی علاقهمند باشند. از محصولات عمده لنگرود میتوان انواع برنج، چای، صیفیجات را نام برد. همچنین صید ماهی در این شهر رایج است. بازار هفتگی لنگرود در روزهای شنبه و چهارشنبه با استقبال فراوان برگزار میگردد لنگرود با وسعتی حدود ۹۰۰ کیلو متر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۴۰۰۰۰ نفر در فاصله ۵۰ کیلو متری رشت , در دشت باز وسیعی واقع شده که با دریا حدود ۱۰ کیلو متر فاصله دارد .
چمخاله یکی سواحل زیبای این خطه محسوب می شود که در پانزده کیلومتری شهرستان لنگرود واقع شده و ساحل نیلگون و آرام آن استراحتگاه مسافران بسیاری در فصل تابستان است. لنگرود در ۲۵ شهریور سال ۱۳۳۸ ه. ش از لاهیجان جدا شد و با روستاهای تابع به صورت شهرستان مستقلی درآمد.
مناطق دیدنی لنگرود
در ابتدا با هم نگاهی داریم به برخی مناطق دیدنی طبیعی شهرستان لنگرود و البته چمخاله!
باغ های چای لاهیجان و لنگرود
زمان فتحعلیشاه قاجار بود که مردم در خلال جنگهای ایران و روس با نوشیدن چای آشنا شدند. در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه«حاج محمد حسین اصفهانی» کشت چای را در ایران آغاز کرد اما تلاش وی به ثمر نرسید.
۱۷سال بعد و در زمان مظفرالدین شاه، «میرزا محمد خان کاشف السلطنه» مامور شد تا تخم و نهال چای را در ایران بپرورد. کاشف السلطنه بالاخره توانست تخم چای را از هند آورده و در لاهیجان بپرورد. وی زندگی خود را وقف چای کرد و با تلاش هایش توانست چای را در لاهیجان توسعه دهد.
هرچند در سالهای اخیر به دلیل عدم حمایت جدی از چایکاران قسمت اعظم باغ های چای متروک و یا تغییر کاربری داده اند، اما دیدن باغ های چای از بلندای تله کابین لاهیجان و همچنین بام سبز لنگرود خالی از لطف نیست .
بلوردکان
بلوردکان جزء روستای لات لیل از توابع بخش اطاقور لنگرود می باشد. این منطقه جنگلی کوهستانی با چشم اندازهای طبیعی بسیار زیبا و جاده آسفالته دارای جاذبه های زیبای طبیعی اعم از پارک جنگلی ، رودخانه، آثار تاریخی درروستای بلوردکان اعم از کاروانسرا ، پل و… دارای ظرفیت بالای گردشگری است. متأسفانه مهمانسرا یا هتل ندارد اما امکان احدث کمپینگ در محیط وجود دارد. ادامه مسیر به مناطق جنگلی و ییلاقی، منتهی می شود. روستاهای بعد از بلوردکان به ترتیب سرلیل، چالدشت، لیارو و چنگر است. تا چالدشت جاده آسفاله و بعد از آن خاکی میشود و در لیارو بعلت وجود رودخانه ای بزرگ امکان ادامه مسیر با اتوموبیل وجود ندارد. بهتر است اتوموبیلتان را در چالدشت پارک کنید و بقیه مسیر را پیاده بروید. منطقه بسیار دیدنی و مناسب کوهنوردی و پیاده روی میباشد.
قبل از رسیدن به بلوردکان با یک تابلو که در سمت چپ جاده قرار دارد و اشاره به جاده ای دارد که با گذشتن از پل به آن وارد میشوید به سمت هلودشت هدایت میشوید. تمامی مسیر آسفالته بوده و به منطقه مرتع هلودشت منتهی می گردد. منطقه جنگلی محور بلوردکان به هلودشت پوشیده از جنگل های ممرز و توسکا، آمیخته با درختان فندق روستایی، باغات پراکنده چای و فندق است. جاده کوهی – جنگلی و پر پیچ و خم ولی آسفالته و زیبا است . در ارتفاع ۱۲۰۰ متری از سطح دریا به هلو دشت می رسیم این مکان از مرکز شهر لنگرود ۴۰ کیلو متر و با بلوردکان ۱۳ کیلومتر فاصله دارد.
پارک جنگلی خرم
روستای خرما بعد از روستای لیل در استان گیلان شهرستان لنگرود قرار دارد، پارک جنگلی خرما یکی از مناظر و طبیعت زیبا و دیدنی میباشد که مکانی تفریحی جذابی میباشد که توریستهای زیادی رو به این منطقه بکر جذب کرده است . پارک جنگلی خرما در روستای خرما،که از طریق جاده (اطاقور -لیل- خرما) می توان به آنجا رفت.با داشتن طبیعتی زیبا دارای چشم انداز کوهستان و رودخانه بوده و استقرار گونه های متنوع درختی (توسکا،لرک،انجیلی) محیطی مناسب برای گردشگران فراهم ساخته است .
پل خشتی قدیمی نالکیاشر لنگرود
پل خشتی قدیمی نالکیاشر یکی از آثار باستانی، قدیمی و دیدنی در شهرستان لنگرود، میباشد؛ که قدمتش به حدود دوره صفویه می رسد. پل خشتی قدیمی نالکیاشر لنگرود ، که در مسیر روستای لیالستان از روستاهای لاهیجان، به نالکیاشر است، از ابنیه قدیمی بشمار میایند. که به طرز جالب و زیبای دیدنی بنا شده است.مسافران و گردشگران پس از گردش و بازدید از لنگرود می توانند با استفاده از امکانات هتل ستاره دریا لنگرود و هتل ستاره دریا استراحت و به یک خواب آرام بپردازند
تالاب بین المللی امیر کلایه (شیخ علی کل، شاله کل)
تالاب بین المللی “امیر کلایه” یکی دیگر از تالابهای منحصر به فرد در گیلانِ که با وسعتی معادل ۱۲۳۰ هکتار و عمق متوسط ۱/۸۵ متر در ناحیه شمالی لاهیجان واقع شده است.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این تالاب در مقایسه با دیگر تالاب های استان گیلان این است که این تالاب از معدود محیط های تالابی آب شیرینِ که تنها در یک کیلومتری دریا قرار دارد. از دیگر زیبایی های طبیعی تالاب، نیلوفر آبی سفید می باشد، این تالاب در زمستانها محل گذر هزاران پرنده مهاجر و همچنین زیستگاه ۱۱ گونه از انواع ماهیان می باشد.
آدرس: ایران – گیلان – لاهیجان ۲۸ کیلومتری شمال غربی لنگرود
دریاچه کومله
دریاچه یا استخر طبیعی کومله در استان گیلان واقع است. این دریاچه از ۳ آبگیر مجزا تشکیل شده است که طول بزرگترین آبگیر در حدود ۱ کیلومتر و عرض آن ۴۰۰ متر است. فاصله دریاچه تا سواحل دریای خزر و ساحل زیبای چمخاله در حدود ۱۰ کیلومتر و تا ارتفاعات شمالی البرز و کوه پرش کوه در حدود ۱ کیلومتر است.
در نزدیکی دریاچه امکانات تفریحی از قبیل قایق سواری و روستوران تعبیه شده است. این دریاچه در جنوب روستای کومله واقع در ۴ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان لنگرود قرار دارد. در اطراف دریاچه شالیزارهای کاشت برنج و مزارع چای بوفور به چشم میخورد. این دریاچه میزبان شماری از پرندگان کنار آبزی استان گیلان است که عموما برای زمستان گذرانی به این منطقه مهاجرت میکنند. همواره با عبور از شهرستان لنگرود و با نگاه به آسمان تعدادی اگرت های کوچک و پرستو های دریایی مشاهدی می شود که از سمت دریا (چمخاله ، تالاب امیر آباد) به سمت جنوب لنگرود یعنی بخش کومله در حال پروازند. دریاچه از طریق کیلومتر ۲ جاده لنگرود به رامسر، فرعی روستای کومله قابل دسترسی است.
روستای آب چالکی
روستای آبچالکی یکی از زیباترین و فوق العاده ترین روستای های گیلان می باشد که در شهر زیبای لنگرود می درخشد
این روستای بسیار زیبا و دیدنی به بام لنگرودهم شهرت یافته است. سکوت ،آرامش و زیبایی های این روستا به حدی می باشد که گردشگران زیادی را از اطراف به سوی خود جذب می نماید جذابیتهای شهرستان لنگرود تنها به ساحل دریای خزر در منطقه چمخاله یا جاده گردشگری لیلاکوه خلاصه نمیشود. بلکه در این شهر که میان پیوند کوه و دریا احاطه شده است روستاهای زیبایی نهفته اند که میتوانند مقصد یک سفر یک روزه باشند.
یکی از این روستاهای زیبا، آبچالکی است که به نام «بام لنگرود» شناخته میشود و رسیدن به آن و میهمان سرسبزی و زیباییهای طبیعی آن شدن از طریق جاده لیلاکوه و طی کردن مسیری شیبدار امکان پذیر است. این روستا به دلیل جذابیتهای طبیعی خود میتواند مقصد یک گشت و گذار بهارانه باشد. آبچالکی که در ارتفاعات لیلاکوه قرار دارد، در کنار باغهای چای، به دلیل ارتفاع زیاد از شهر، هر گردشگری را به شگفتی و حیرت وا میدارد.
اگرچه روستا در سالهای اخیر به دلیل حضور پررنگ ویلاسازان، میزبان خانوادههای غیربومی است، اما هنوز هم به عنوان یکی از زیباترین روستاهای منطقه شناخته میشود. آب و هوای سالم و خوش بهارانه باعث میشود که بسیاری از شهروندان لنگرود و شرق گیلان، تابستانها نیز حضور در این روستا را به حضور در شهرها ترجیح دهند. در سالهای اخیر به دنبال پروژه گردشگری که قرار بود از روستای آبچالکی آغاز شود و به دامنههای لیلاکوه برسد(که البته ناتمام باقی مانده است)، نخستین سورتمه شهر لنگرود و منطقه شرق گیلان در این منطقه احداث شده است. اما جذابیتهای طبیعی روستای آبچالکی بیش از پیش خودنمایی میکند.
تماشای شهر لنگرود در هاله ای از ابرها در کنار باغهای چای و عطر خوش سبزینگی در آبچالکی هر شهروند و گردشگری را فرا میخواند.
روستای پرشکوه
پرشکوه، روستایی از توابع شهرستان لنگرود در استان گیلان ایران است. این روستا در دهستان مریدان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۰۷۰ نفر (۳۲۳خانوار) بودهاست. معنی پرشکوه به معنی «پره کوه» یا دامنه کوه گفته شدهاست البته زیباییهای روستا بسیار زیاد است این روستادارای محصولات کشاورزی ازقبیل چای، برنج، کرم ابریشم، نان و چای محلی و مرکبات میباشد. مرکبات این روستا دارای محبوبیت خاصی در استان گیلان بوده واز معروفیت بالایی برخوردار است که همین امر سبب شده است تا سالانه دهها هزار بازدید کننده از جای جای کشور داشته باشد.
در فصل بهار نارنج در پرشکوه تا چندین هفته هوا در سرتاسر پرشکوه عطر بهار نارنج را دارد. روستای پرشکوه بر دامنه کوه پرشکوه واقع است که ارتفاع این کوه در حدود ۴۵۰ متر است. بافت قومی مردم پرشکوه گیلک و به زبان گیلکی تکلم میکنند. چشمانداز زیبای این روستا با باغهای پرتقالش جزو بی نظرترین زیبائیهای طبیعت میباشد.
کنوس
یکی از میوه های جنگلی که دراواخر تابستان تا اواخر پاییز در ارتفاعات پرشکوه خود نمایی می کند کنوس است کنوس همان ازگیل جنگلی است که اهالی پرشکوه به درخت آن کنوس دار می گویند یکی از قدیمی ترین ترانه های شمالی که توسط استاد پوررضاخواننده مشهور گیلانی خوانده شده است درباره این میوه است . به باغ پر از کنوس دار کنوس کله می گویند.
انار ترش
یکی از میوه های حنگلی که بخصوص درارتفاعات پرشکوه در اواخر فصل تابستان واوایل فصل پاییز خودنمایی می کند انار است که بیشتر طعم ترش دارد واز آن برای پختن رب انار استفاده می کنند. از رب انار ترش ،اهالی پرشکوه بیشتربرای پختن آغوز قاتق(فسنجان)وتک دکنیی(یک نوع غذای بسیار ملس وخوشمزه شمالی)که تقریبا می توان از آن به عنوان بادنجان شکم پر نام برد استفاده می کنند.
خوج رجه
یکی از مناظر دیدنی روستای زیبای پرشکوه منطقه کوهستانی خوج رجه است که از آنجا می توان منطقه وسیعی از مناظر پایین دست مانند چهارراه ، شهرکومله ، شالیزارهای پرشکوه را دید .
گل چای
یکی از عمده محصولات روستای پرشکوه چای است که بخشی زیادی از مردم روستا به تولید آن مشعول هستند یکی از زیباییهای باغهای چای رویش گل چای است .شاید بسیاری از مردم ندانند که بوته ی چای، گلی بسیار زیبا دارد که دیدنی است. این دوعکس را از یکی از باغ های چای پرشکوه گرفته ام . اگر کیفیت عکس مناسب نیست خرده نگیرید بضاعت دوربین من همین بوده است.
پرتقال در تابستان
یکی از عمده ترین محصولات روستای پرشکوه مرکبات است که بخصوص پرتقال آن درگیلان مشهور است روستای پرشکوه بدلیل قرار گرفتن در دامنه کوه از مرکبات مرغوب وبا کیفیت بالای برخوردار است .یکی از زیبایی های پرشکوه درفصل تابستان وجود پرتقال درشاخه های درختان است با اینکه پرتقال یک میوه زمستانی است ولی برخی مواقع بدلیل ارتفاع بلند درختان ،کشاورزان به تعدادی از پرتقال ها درفصل چیدن آن دسترسی ندارند وبه اصطلاح معروف از خیر آن می گذرند وجود این پرتقال ها درفصل تابستان یک غنیمت است که می تواند گام انسان را شیرین کند .خوردن پرتقال شیرین وآب دار آن هم درفصل تابستان بسیار دلچسب است. این دوتصویر را درتابستان گذشته درسفر کوتاهی که داشتم به یاد گار گرفته ام.
لیلا کوه
لیلا کوه ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لنگرود در استان گیلان ایران است. همچنین لیلا کوه یا به گفته اهالی محلی “لیله کوه” یک منطقه توریستی و گردشگری زیباست که دامنه های این کوه امروزه تبدیل به قطب قهوه خانه ای گیلان شده است در قدیم به آن لیلی کو اطلاق میشد و هنوز هم قدیمی های روستا اعم از پیرمرد وپیرزن آن را به گیلکی اصیل لیلی کو میگویند.
منطقه ییلاقی لیلاکوه یکی از مناطق گردشگری و زیبای شمال ایران است که در نزدیکی شهر لنگرود در استان گیلان قرار دارد و همه ساله مسافران و طبیعت دوستان بسیاری را به خود جذب می کند.
منطقه لیلا کوه در جنوب غرب لنگرود واقع شده و به خاطر وجود قهوه خانه ها و قلیان سراهای متعدد در مسیر و کوهپایه ها، امروزه تبدیل به قطب قلیان سرای استان گیلان شده است که معروف ترین آن قهوه خانه دیشلمه می باشد
مسیر لیلا کوه در ابتدای لنگرود و میدان فرمانداری، سمت راست، اولین خیابان از سمت لاهیجان است. از میدان فرمانداری لنگرود تا میدان لیلا کوه حدود ۳ کیلومتر جاده آسفالته می باشد و این جاده به سمت روستای پرشکوه و بعد از آن به بخش کومله می رسد. یک جاده خاکی که از میان باغ های سرسبز چای می گذرد، میدان لیلا کوه را به خط الرأس عطاکوه می رساند که با یک ساعت پیاده روی در این جاده، می توان به خط الرأس عطاکوه و با نیم ساعت پیاده روی در مسیر پاکوب خط الرأس که از میان باغ های چای و جنگل می گذرد، می توان به قله عطاکوه رسید. قله عطاکوه به ارتفاع تقریبی ۷۰۰ متر از سطح دریا، مرتفع ترین قله منطقه لنگرود و لاهیجان می باشد که از شمال شرق به شهرستان لنگرود و از شمال غرب به شهرستان لاهیجان مشرف می باشد. بر روی قله عطاکوه دکل های مخابراتی رادیو، تلویزیون و مخابرات قرار دارد که به همین علت اهالی منطقه به این قله، «دکل» می گویند.
با توجه به این که مسیرهای منتهی به قله عطاکوه از میان باغ های چای، درختان مرکبات و از میان جنگل می گذرد، پیاده روی لذت بخش و خاطره انگیزی را به همراه دارد. در صورتی که هوا صاف و آفتابی باشد، دریای خزر به صورت یک پهنه آبی بزرگ در دوردست مشاهده می شود.
منزل دریا بیگی
این منزل در سمت غرب رودخانه ی لنگرود و در محله راه پشته جای گرفته است . مجموعه بناهای دریابیگی امروز، به چند قسمت تقسیم شده و هر یک در دست یکی از نوادگان دریابیگی است. اکثر اتاقها و تزئینات این منازل به علت عدم مراقبت و مرمت در حال خرابی است. منازل فوقانی شامل اتاقها و تالارها، انبار، هشتیها و اتاق اصلی یعنی شاهنشین است که محل سکونت خود شخص دریابیگی بوده است.بنا در دو طبقه وبا آجرهای چهار گوش ۲۰×۲۰ ساخته شده است. در کنار خیابان راه پشته اتاقهایی در یک ردیف وجود دارد که پنجرههای مشبک با طرحهای گره چینی و شیشه های الوان در طبقه دوم آن به کار رفته است. در سمت شمالی و جنوب این ردیف ساختمان دو اتاق هشتی با دربهای چوبی قدیمی که کوبه هایی دو گانه برای زنان و مردان بر دو لنگه آن نصب است وجود دارد. این دربها با گلمیخ هایی در سه ردیف آراسته شده اند.
تالاب كیاكلایه
تالاب كیاكلایه یكی از غنی ترین تالاب های استان گیلان به لحاظ تنوع گونه های حیاتی بوده و در جذب گردشگر و افزایش درآمد اقتصادی حاشیه نشینان و حفظ محیط زیست طبیعی دارای اهمیت و توان بالایی است تالاب كیاكلایه یكی از غنی ترین تالاب های استان گیلان به لحاظ تنوع گونه های حیاتی بوده و در جذب گردشگر و افزایش درآمد اقتصادی حاشیه نشینان و حفظ محیط زیست طبیعی دارای اهمیت و توان بالایی است
این تالاب از پتانسیل های اكوتوریستی شهر لنگرود است كه در شرایط پایكوهی با ظرفیت بالای گردشگری در مسیر جاده ترانزیت شمال قرارگرفته است.
تالاب كیاكلایه لنگرود در نظر حاشیه نشینان به واسطه تأمین آب زراعی و كم و زیاد شدن آب در طول فصل، معروف به استخر كیاكلایه است، با توجه به جریان طبیعی آب و وجود شرایط تالاب طبیعی از گذشته زمین شناسی ناحیه، پس روی آب دریای خزر و شرایط تالابی در حال حاضر، واژه تالاب برای این استخر به كاربرده می شود مساحت این تالاب حدود ۳۰۰ هكتار بوده از یك طرف به شهر لنگرود و محور ترانزیتی رامسر – رشت و از سه طرف دیگر به شالیزارها و در فاصله اندكی با كوهپایه ها و با چشم اندازی زیبا قرار گرفته است.
روستای پنو
پنو، روستایی است از توابع شهرستان گاليكش در استان گلستان ایران. این روستا در دهستان نیلکوه قرار داشته و بر اساس سرشماری سال۱۳۸۵ جمعیت آن ۲۸۱ نفر (۸۰ خانوار) بوده است.
دیدنی های مذهبی لنگرود
مسجد جامع
از مساجد زیبا و پر جمعیت این شهر است،این مسجد که در وسط شه واقع شده ار آثار قدیمی است که چندین مرتبه تجدید بنا گردیده و سابقا در کنار مسجد،حوزه علمیه نیز بوده و در زمان رژیم منفور پهلوی از بین رفته.این مسجد محل تجمع و میعادگاه عاشقان الله است،و مراسم مختلف در این مسجد برقرار می گردد.
بقعه متبرکه (آقاسید حسین کیا)
این بقعه که راسته ماهی فروشان و در جنب سماک کوچه در فشکالی محله لنگرود است،دارای عظمت و احترامی است که عاشقان اهل بیت عموما،برای زیارت وعتبه بوسی به این مکان می آیند.(آقا سید حسین کیا)از فرزندان سید علی کیا و از ابنای امام موسی کاظم (ع) می باشد.حرم بقعه (آسید حسین) دارای دو گنبد مدور است که گرداگرد گنبد از داخل آن با ابیاتی از محتشم کاشانی وبا کلمات (یا اباعبدلله الحسین ادرکنی) و بسم الله الرحمن الرحیم)با خط نستعلیق به زیور طبع آراسته شده است.
بقعه دوازده تن از سلسله کیائی در روستای ملاط
این بقعه که در روستای ملاط لنگرود در ۵ کیلومتری این شهر واقع شده،دوازده قبر مزبور در دو ردیف در این بقعه قرار دارد.در یی از قبرهای ردیف غربی دو تن پهلوی یکدیگر دفن شده اند،و در هر یک از مابقی قبرها یک تن آرمیده اند و منظره جالب توجهی دارد.مجموع افرادی که در این بقعه آرمیده اند به دوازده نفر می رسدو به همین مناسبت این بقعه را (دوازده تن ) می گویند.
بقعه آقا سید محمد معروف به سفید آستانه لنگرود
این بقعه شریف در محله کیاکلایه در مسیر جاده لنگرود به رودسر قراردارد.بقعه دارای ضریحی بسیار زیبا و گنبد مدور که اخیرا بازسازی شده،و چند نفر کار تولیت و خدامی را در این بنای مزبور انجام میدهند.درب ورودی بقعه در قسمت شمالی است،منای مذکور در وسط بلوار شهر است که یکی از آثار دیدنی و از مناظر جالب و مورد توجه افراد و مسافران این مسیر می باشد.
.