اگر قصد سفر به شهر قونیه پایتخت عرفانی کشور ترکیه را دارید ، از گذراندن زمان در اماکن خاص و بهت برانگیز آن غافل نشوید . در زیر لیستی از مساجد چشم نواز و موزه های دیدنی شهر صوفیان ( قونیه ) که توسط اصفهان تور گردآوری شده است ، قابل مشاهده است .
موزه مولانا
پدر مولانا جلالالدین (سلطان العلماء) از طرف سلطان سلجوقی به بهاءالدین ولد در سال ۱۲۷۴ یك باغچه هدیه شده و این تربت در سال ۱۳۹۶ با منارهای از چینی روكشی شده است. این جا كه به عنوان تربه مولانا جلالالدین شناخته شده بود در سال ۱۹۳۸ به عنوان موزه مولانا بازسازی شد. در آن درگاهی كه مولانا در آن مزارش است به عنوان پناهگاه استفاده میشده است كه اثرهانی مربوط به زمان مولانا، سازهای موسیقی، نمونههای خط و قالی به نمایش گذاشته شده است.
موزه اثرهای چینی کارای
مدرسه کارا تای به عنوان موزه چینی در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد. و این موزه در زمان سلطان سلجوق عزالدین كیكاوس دوم به وسیله امیرجلال الدین کارا تای در سال ۱۲۵۱ بنا شد و در سال ۱۹۵۵ به عنوان موزه آثار چینی شروع به كار كرد. چینیهای دیواری دوران سلجوقی چینیهای سرای قباد آباد، زمان امیریها و چینیهای دوران عثمانی در این موزه در معرض نمایش گذاشته شده است. علاوه بر این دیوارهای این مدرسه نیز به صورت چینی ساخته شده است.
موزه اینچه مناره
این مدرسه به نوعی نمایشگر معماری كهن دوران سلجوقیان میباشد كه به عنوان موزه آثار سنگی و چوب و تخته در معرض نمایش عموم قرار دارد. این مدرسه در زمان سلطان سلجوق عزالدین كیكاوس دوم به هدف فراگیری علم حدیث بین سالهای ۱۲۵۸ – ۱۲۷۹ به وسیله وزیر صاحب آنافخرالدین علی بنا شد. این مدرسه كه در سال ۱۹۵۶ به حالت موزه در معرض نمایش گذاشته شد و هنوز هم دارای سنگهای قدیمی و با ارزش دوران سلجوقی و عثمانی است.
موزه باستانشناسی
در سال ۱۹۶۲ به معرض زیارت گذاشته شد. این موزه دارای آثاری از دوران نئولتیك، اول برنز، هیتیت، فریگ، یونان، روم و بیزانس است. همچنین در این موزه آثار بیرون آمده از تپه علاءالدین، چاتال هویوك، جان حسن، اربابا، کارا هویوك به نمایش گذاشته شده است.
موزه آتاتورك
خانه آتاترك كه در سال ۱۹۱۲ ساخته شده بود از طرف مردم قونیه به آتاترك به عنوان هدیه باز گردانده شد. در سال ۱۹۶۴ كارش را به صورت موزه آغاز كرد. در این موزه لباسها و وسایل استفاده شده به وسیله آتاترك مدارك جنگ آزادی تركیه، عكسها و روزنامهها در معرض نمایش قرار گرفته است. این بنا یكی از معماریهای با شكوه قرن ۱۹ میباشد.
موزه آنتوگرافی
در این موزه انواع لباس، كمر و دیگر انواع انتوگراف، سلاح و سكههای با ارزش در معرض نمایش قرار گرفته است. قسمتی از این موزه به صورت نمایشگاهی از قالی، قالیچه و گلیم مرتب شده است. این موزه در جاده لارنده واقع شده است.
موزه قویون اوغلی
این موزه كه حدوداً ۳۰۰۰ مترمربع وسعت دارد. در طبقه اول تاریخ طبیعت، در ورودی آن مدنیتهای آناطولی، در قسمت نمایش سكههای قدیمی، گالری صنعتی، در طبقه بالا اثرهای انتوگرافی، قالی، گلیم و كتابهای دست نوشت دیده میشود. در این موزه كتابخانهای به ظرفیت ۲۰۰۰۰ جلد كتاب در دسترس عموم قرار دارد.
مسجد علاءالدین
این مسجد از قدیمترین آثار تاریخی دوران سلجوقیان بوده و در روی تبه علاءالدین بنا شده است. در دوره ركنالدین مسعود اول سلطان سلجوقی،بنا شروع به ساخته شدن شد و در زمان علاء الدین کیقباد اول به اتمام رسید.
در محوطه مسجد مزارهای مسعود یك، قلیچ آرسلان، ركنالدین سلیمان دو، غیاثالدین كیخسرو، قلیچ آرسلان چهار و غیاثالدین كیخسرو سه قرار دارد.
مسجد شرفالدین
این مسجد از طرف شرفالدین در سده ۱۲ بنا شده است و در سال ۱۴۴۴ به وسیله کارا مان اوغلی ابراهیم دوم به دست تعمیر داده شد. مسجد شرفالدین كه با گذشت زمان مخروب شده بود. در سال ۱۶۲۶ از طرف محمد چاوش اوغلی، ممی بك تخریب و دوباره از نو بازسازی شد.
تربت و مسجد شمس تبریزی
در سمت شمالی مسجد شرافالدین در داخل پارك شمس قرار گرفته است. این بنا در ۱۵۱۰ به وسیله امیر اسحق گسترده و بازسازی شد. در داخل مسجد تربتی است كه همگان معتقدند این تربت جایگاه خود شمس تبریز است. شمس تبریزی كه اثر مهمی در افكار مولانا گذاشته است. امروزه تربت ابنشیخ بزرگ شمس تبریزی یكی از مراكز اصلی زیارت كنندگان است.
مسجد عزیزیه
این مسجد اولین بار در سال ۱۶۷۱ – ۱۶۷۶ به وسیله داماد مصطفی پاشا كه محاسب سلطان محمد چهار بود، ساخته شده است. در سال ۱۸۷۶ در اثر سوختن تصادفی این مسجد تماماً نابود شد. در سال ۱۸۹۱ دوباره به وسیله سلطان عبدالعزیز از نو بنا ساخته شد.
مسجد سلطان سلیم
این مسجد در كنار موزه مولانا قرار دارد. ساختن این بنا در زمان شاهزادگی دوم سلطان سلیم و همزمان با فرمانداری قونیه در سال ۱۵۵۸ شروع و در ۱۵۸۷ به پایان رسید. این اثر معماری نمونهای از زیباترین آثار كلاسیك عثمانی در قونیه میباشد.
مسجد دارالفنون سلطان سلیم در کارا پینار
این دارالفنون از طرف سلیم دوم ساخته شد كه به همراه آن مسجد كاروان سرای، خان، حمام، چشمه آب، عمارات، مدرسه، بازار و آسیاب بنا شد. اساس بنا به سال ۱۵۱۴ یعنی در زمان یاووز سلطان سلیمبر میگردد و بعدها در سال ۱۵۶۳ ساخت آن به اتمام رسید و امروزه هنوز هم بازسازی آن ادامه دارد.
مسجد اشرف اوغلی
در مركز بیشهر واقع شده است كه یكی از قدیمیترین آثار دوران امیری سلجوقی میباشد. به امر خاقان سلطان سنجر سلجوقی در سال ۱۱۳۴ ساخته شده و بعدها به وسیله اشرف اوغلی سلیمان یك در سال ۱۲۹۷ به شكل امروزیاش معماری و بازسازی شده است.در حال حاضر برای زیارت و عبادت باز و مساعد است.
.