رودسر یکی از شهرستان های استان گیلان است که در میان شهرهای شمال کشور به مذهب و مراسمات مذهبی معروف است به طوری که گیلانی ها به آن ” قم گیلان می گویند. رودسر در زمان پادشاهی رضاخان پهلوی نیز یکی از تفرجگاه های معروف رضاخان به شمار می رفت و مردم منطقه گیلان رودسر را به عنوان خانه رضاخان در شمال کشور می شناختند.
رودسر، از شمال به دریاچه خزر، از جنوب به رشته کوههای البرز، از شرق به رامسر و از غرب به املش و لنگرود منتهی میشود. قسمت های کوهستانی شهرستان رودسر، زیبا، خوش آب و هوا و سردسیر میباشد. قسمت شمالی این شهرستان که در حاشیه جنوبی دریای خزر و منطقه جلگه ای قرار گرفته، مرطوب میباشد. رودخانه پلرود، با شاخههای کیارود و شیرا رود، در این شهرستان جریان دارد. شهرستان رودسر، دارای چهار بخش کلاچای، چابکسر، رحیم آباد و رودسر و ۱۰ دهستان است. قومیت مردم رودسر، گیلک است که به زبان های فارسی و گیلکی با لهجه بیه پیش (شرق گیلان) تکلم میکنند. مذهب مردم رودسر، شیعه دوازده امامی است. مردم شهرستان رودسر از ۳ تیره هستند: گیلک ها، گالش ها و مهاجرین. مهاجرین رودسر را اغلب سادات و علویون تشکیل می دهند که در زمان حکومت آل بویه به رودسر مهاجرت کردند. مردم شهرستان روسر، دارای عواطف دینی و پایبند به اصول مذهبی میباشند. این مطلب را رابینو در کتاب «ولایات دارلمرز گیلان»، بدین صورت نقل کردهاست: مردم رودسر، به ملایمت طبع و علاقهمندی به مذهب معروف میباشند.
از جمله نقاط دیدنی در این شهرستان، ساحلی به طول ۴۰ کیلومتر است که به دلیل نزدیکی کوه با دریا، در این منطقه جغرافیائی، چشمانداز زیبائی را به خود اختصاص دادهاست. پل تاریخی تمیجان، از آثار دوره صفوی، مسجد تمیجان از آثار دوره خاندان کیا، گنبد پیرمحله در روستای پیرمحله ماچیان و قلعه بندبن، واقع در منطقه قاسم آباد از مهمترین آثار باستانی شهرستان رودسر میباشند. منطقه تفریحی اشکور در ارتفاعات ییلاق شوئیل، آسمانرود مایستان پایین و روستای کاکرود با آسیاب های آبی از سایر مناطق گردشگری این شهرستان هستند. عمارت شهرداری رودسر یکی از آثار تاریخی این شهرستان می باشد. این عمارت مربوط به دوره پهلوی اول است که در جنوب غربی میدان امام واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ بهمن ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۱۰۷۸۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قصد داریم در اینجا چند منطقه زیبا و بکر این شهر را به شما معرفی کنیم تا در صورت عزیمت به این شهر دیدن آن ها را در اولویت خود قرار دهید. مطمئن باشید ضرر نخواهید کرد!
اشکور رودسر
اشکور جزء بخش رحیم آباد شهرستان رودسر و در جنوب شهر کلاچای به سمت رحیم آباد قرار گرفته است اشکور در امتداد سلسله کوههای البرز قرار دارد و از جنوبی ترین نقطه شهرستان رودسر آغاز و تا جنوبی ترین نقطه شهرستان رامسر ادامه دارد محدوده اشکور از جنوب به قزوین از مغرب به املش و رودبار الموت و از شرق به بخش کوهستانی شهرستان رامسر- تنکابن و از شمال به دامنه های کوهستانی رحیم آباد و رامسر متصل است.
اشکورات رودسر به ۳ دهستان تقسیم شده است : اشکور سفلی، اشکور علیا و سیارستاق ییلاقی و اشکور شوئیل
اشکور – اشکورات رودسر به دلیل شرایط و طبیعت کوهستانی، دارای زمستان های سرد و پربرف و تابستان های خنک و ملایم می باشد و این امر باعث شده که در فصول پاییز و زمستان جمعیت به حداقل و در بهار و تابستان به حداکثر ممکن برسد.
این منطقه، به علت دارا بودن چشمه سارها، دریاچه های طبیعی، چشمه های آب معدنی، رودخانه های زلال و غارهای فراوان و پاکی هوا توجه گردشگران گیلان را به خود جلب کند.
مناطقی از کوهستان های اشکورات بر اثر کاوشهای انجام گرفته به آثار و شواهد گوناگونی مخصوصا قبور مربوط به دوران نبوع تا دوران ساسانی و بعضا نیز از دوران اسلامی نیز بدست آمده و این خود نشان از قدمت منطقه دارد. منطقه اشکور علاوه بر داشتن آب و هوای ییلاقی، منایع زیر زمینی، باغات فندق و گردو، زمین های مزروعی گندم و جو٬ عدس و لوبیا، سیب زمینی، سیر و پیاز و گیاهان دارویی از قبیل گل گاوزبان، بنفشه، کنگر، گل پر، گزنه، گون، همیشه بهار، قارچ های خوراکی، بابا آدم (کو لا کولا) و … را می توان نام برد.
جاذبه هایی گردشگری اشکور – اشکورات رودسر رودسر :
ـ روستای رودبارک با روستاهای نرکی و توسه چال همسایه است و در ۳۵ کیلومتری بخش رحیم آباد و ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رودسر واقع شده است.
ـ کوه عروس و داماد – روستای زیاز که در روستای زیاز واقع شده است. این روستا با روستاهای آغربن کندسر، گرمابدشت، دیورود و سجیران همسایه بوده و در ۲۶ کیلومتری بخش رحیم آباد و ۴۱ کیلومتری جنوب غربی شهرستان رودسر واقع شده است. در شمال منطقه سی پل، کوه سنگی با شیب بسیار تند واقع شده است که در بالاترین نقطه آن دو مجسمه سنگی به شکل عروس و داماد قرار دارد. کوه عروس و داماد به واسطه اینکه در بین کوههای دیگر اشکور از زیبایی و شکوه خاصی برخوردار است، نظر هر بینندهای را به خود جلب می کند.
ـ دریاچه روستای صمد آباد از دهستان شوئیل یکی دیگر از زیبایی های منطقه اشکورات گیلان است که در روستایی صمدآباد قرار دارد. این روستا با روستاهای اکبرآباد، برمکوه، تلابنک، وگلخانی، دشتک و زراکی همسایه است و در ۵۴ کیلومتری بخش رحیم آباد و ۶۹ کیلومتری شهرستان رودسر واقع شده است.
ـ غار واردار – روستای دلیجان، غار وادار روستای دلیجان از دیگر زیبایی های اشکورات است. این روستا با روستاهای تواسانکش و یاسور همسایه بوده و در ۴۷ کیلومتری بخش رحیم آباد و ۶۲ کیلومتری شهرستان رودسر واقع شده است. این غار، آثار آبادی و آجرهای قدیمی در کجیل سرا، آسیاب قدیمی بومی تله از نقاط معروف و قدیمی این روستا به شمار میرود.
غار وادار در شرق روستا قرار دارد و از منطقه ونکش شروع و تا غار وادار امتداد دارد. در فاصله این دو نقطه که بصورت تونلی زیرزمینی است دهانه آن در منطقه وادار گشاد و پهن می شود. این غار در امتداد سرچشمه رودخانه آسمانرود واقع شده و از حیث قدمت دارای تاریخ بسیار دور و درازی است و از دیگر جاذبه های گردشگری اشکور به حساب میآید.
آبشار سجیران
طبیعت دلپذیر رودسر در حقیقت مجموعه ای از شاهکارها و جلوههای بدیع و زیبا است که از آمیزش طبیعت ساحلی خزر با کوهستانهای جنگلی و سرسبز، مراتع پرگل و رودخانههای متعدد به وجود آمده است.
آبشار سجیران در بیست کیلومتری جنوب رحیم آباد، یکی از جلوههای ویژه طبیعت این منطقه است که از به هم پیوستن چشمههای زلال و متعدد آن به وجود آمده است. این آبشار در دامنههای غربی کوه سماسوس قرار گرفته و مسیر دسترسی به آن از کلاچای و رحیم آباد، مابین رودسر و رامسر میگذرد. این آبشار و ۳ آبشار در منطقه نمونه ملی گردشگری سجیران زیاز قرار دارند ارتفاع این آبشار به بیش از ۶۰ متر میرسد. غار سجیران در اوایل سال ۱۳۸۲ توسط کارشناسان سازمان گیلان شناسایی و مستندسازی شده و با شماره ۱۰۷۱۱ در تاریخ ۲/۱۱/۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است
پارک جنگلی سفید آب
سفید آب در جنوب شرقی استان گیلان قرار داشته و تا مرکز شهر رودسر ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. این پارک دارای مسیر راهپیمایی، تریل اسب سواری، دوچرخه سواری، چشمه های آب گرم و پدیده های طبیعی چشمه ساران و سرچشمه رودخانه ها و مناظر طبیعی منحصر به فرد می باشد. ﻣﺤﺪوده ﻃﺮح ﭘﺎرک، از ﺷﻤﺎل ﺑﻪ ﻗﺮاء درازﻻت ﭘﺎﯾﯿﻦ و اراﺿﯽ ﻃﻮل ﻻت و از ﺟﻨﻮب ﺑﻪ ارﺗﻔﺎﻋﺎت ﯾﺎل ﺑﻨﻪ ﮐﺸﮑﯽ و زاﻧﮕﻮﺗﻪ و ﺷﺎﺧﻪ ﻓﺮﻋﯽ رودﺧﺎﻧﻪ ﺳﯿﺎه ﮐﺸﺎن و از ﺷﺮق ﺑﻪ ﻣﺮاﺗﻊ و ﯾﯿﻼﻗﺎت ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺷﯿﺮﮐﺶ و از ﻏﺮب ﺑﻪ ﺟﺎده آﺳﻔﺎﻟﺖ رﺣﯿﻢ آﺑﺎد ﺑﻪ ﮔﺮﻣﺎﺑﺪﺷﺖ و ﺳﯽ ﭘﻞ ﻣﺤﺪود ﻣﯽشود. از ﻣﻮاﻫﺐ ﺟﺎﻟﺐ ﺗﻮﺟﻪ این ﻣﻨﻄﻘﻪ وﺟﻮد ﺟﺎده آﺳﻔﺎﻟﺘﻪ رودﺳﺮ ﺑﻪ رﺣﯿﻢ آﺑﺎد و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ از رﺣﯿﻢ آﺑﺎد ﺑﻪ اﺷﮑﻮرات است ﮐﻪ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﻓﺮان و ﺗﻮرﯾﺴﺖ ها این اﻣﮑﺎن را ﻣﯽ دهد که ﻋﻼوه ﺑﺮ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻨﺎﻇﺮ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺳﻔﯿﺪآب از ﭼﺸﻢ اﻧﺪازﻫﺎی ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ ﺑﺴﯿﺎر زﯾﺒﺎی ﻣﻨﺎﻃﻖ اﺷﮑﻮرات هم ﺑﻬﺮه ﻣﻨﺪ شوند. وﺟﻮد ﮐﺎخ رﺿﺎﺧﺎن، ﻣﺴﺠﺪ ﻣﺤﻤﻮد اﻣﯿﺮﺑﻨﺪه ﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ دوره ﻗﺎﺟﺎرﯾﻪ در اﻣﯿﺮﺑﻨﺪه ﮐﻼﭼﺎی از دﯾﮕﺮ ﺟﺎذﺑﻪ ﻫﺎی ﺗﻮرﯾﺴﺘﯽ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻣﺬﮐﻮر می باشد.
پل تاریخی تمیجان
این پل در شش کیلومتری شهرستان رودسر و بر روی رودخانه تمیجان واقع شده است . رود خانه تمیجان، از کوه های جنوبی رشته کوه البرز سرچشمه می گیرد که پس از گذشتن از مناطق کوهستانی و دامنه های شمالی رشته البرز و منطقه اشکورات به جلگه گیلان رسیده و تبدیل به سه شاخه شده که یک شاخه آن همان رودیست که از روستای تمیجان می گذرد و آب کشتزار های اطراف از این رود تامین می شود. به گفته اهالی، آب این رود، در فصول مختلف سال تغییر رنگ داده و به رنگ های سفید مایل و آبی و قهوه ای در می آید که به دلیل املاح داخل آب و یا گل آلود شدن آن می باشد. تمیجان از سه واژه “ت” ،”می” ، “جان” ساخته شده که به معنی تو جان منی می باشد. قدمت این پل به حدود هفتصد سال می رسد، که با توجه به مصالح و طاق های به کار رفته در معماری این پل، آن را به دوره صفویه نسبت می دهند.
روستای قلعه بندین
از توابع شهر رودسر است که برای اهالی منطقه به این روستا ، دُزبن ، دِزبن ، بندین شهرت دارد این روستا در جنوب شهرستان رودسر و در جنوب غربی قاسم آباد کلاچای در روستای زیبا و کوچک بندبن ، روستای سرسبز و کوچک واقع شده است. آنچه که در کتب مختلف آمده است بیانگر این است که قدمت این قلعه به دوره سلجوقی باز میگردد اما خندق هایی که در اطراف آن حفر شده نشانگر این است که قدمت این بنا مربوط قبل از دوران سلجوقی است . این قلعه ، مساحتی حدود یکصد مترمربع داشته ، در ارتفاع ۱۸۱ متری از سطح دریاهای آزاد واقع شده است .
معماری این بنا بسیار خاص و منحصر به فرد است ، در ساخت این بنا از ساروج ترکیبی از زرده تخم مرغ استفاده شده که استحکام بنا را تا حدی زیادی بالا برده است . استحکام این بنا در کنار زیبایی که دارد موجب شگفتی کارشناسان یونسکو شده است . این برج ، بخشی از یک قلعه بسیار وسیع است که برج نگهبانی آن در بخش جنوبی قلعه و مشرف بر دهکده بندبن ، هنوز نیز پا برجاس . این برج سنگی ، به قطر ۴٫۵ متر ، هشت سنگ انداز سالم دارد.
از این قلعه دیگر جز یک دیوار سنگی با ملات گچ به طول پنج متر و به پهنای ۱۲۰ سانتیمتر چیز دیگری بر جای نمانده و بخش شمالی آن توسط جویندگان گنج و غارتگران آثار باستانی از بین رفته در جبهه خاوری ، درب قلعه به ارتفاع یک متر هنوز پا برجاست .
آنچه که در ساخت این قلعه تصور می کنند بدین گونه است که این قلطعه احتمالا دارای سه طبقه بوده و ورودی آن به سمت جنوب و روبه رودخانه بوده است .
اخیرا باستانشناسان در محوطه قلعه گردن طول لات ، یک گور دستهجمعی را کشف کردند که گمانه های گوناگونی نیز زده شد که در ششمین گمانه یک گور باستانی کشف گردید که آرامگاه خانوادگی شخص خاص و مهمی بوده است .این گور در فاصله ۲۵۰ متری قرار دارد که به دلیل گذشت زمان و رطوبت تقریبا از بین رفته است .
قلعه گردن در سال ۱۳۸۲به شماره ۹۴۰۷ به آثار ملی اضافه شد. برج بندبن در فاصله هزارمتری روستای بندبن دهستان اوشیان از توابع بخش چابکسر شهرستان رودسر در پنج کیلومتری از غرب جاده رشت – چالوس بر بلندای کوهی صخره ای قرار دارد دسترسی به قلعه از راه شهر رودسر به روستای بندبن میسر است ، باید وارد باغات مرکبات بندبن شد و با طی یک کیلومتر به برج خواهید رسید .
غار سجیران
این غار در جنوب روستای سجیران از توابع بخش رحیمآباد شهرستان رودسر میباشد که بهترین مسیر دسترسی به آن، راه رحیمآباد به گرمابدشت و جاده معروف سفیدآب است. این غار در اوایل سال ۱۳۸۲ خورشیدی توسط کارشناسان گیلان شناسایی شد و در همان سال به ثبت ملی نیز رسید. بررسیهای صورت گرفته سبب کشف تعدادی قطعات سفال مربوط به عصر آهن و استخوان شد که وجود لایههای مختلف ارزشمند فرهنگی و باستانی با توجه به یافتههای مذکور، محتمل به نظر میرسد.
قلعه گردن رودسر
قلعه گردن رودسر در شهرستان رودسر، بخش رحیم آباد، روستای تول لات در استان گیلان واقع شده است قلعه ای که به قلعه گردن تول لات معروف است. قلعه گردن تول لات رودسر قلعه ای تاریخی به ارتفاع ۸۰ متر مشرف به رودخانه پلرود است. درازای بنای قطعه حدودا ۵۰ متر و پهنای آن ۴۰ متر است و ضخامت دیوارها نیز بیشتر از یک متر می باشد. نوع مصالح به کار رفته در این بنا سنگ بوده و ملات آن نیز ساروج می باشد و سوراخ های موجود در قسمت داخلی دیوارهای جنوبی نشانگر تیرریزی های چوبی و طبقاتی بودن آن می دهد. در قسمت شرقی وجود سکوهایی از سنگ که احتمال می رود پله بوده نشانگر ورودی قلعه می باشد.
در برخی کتابهای تاریخی استان گیلان قدمت این قلعه را دوران سلجوقی دانسته اند؛ ولی با توجه وجود خندق هایی که در اطراف آن حفر شده اند، قدمت آن را به پیش از دوران سلجوقی می توان نسبت داد. متاسفانه بخش عمدهای از آن براثر زمین لرزه سال ۱۳۶۹ تخریب شد. قلعه گردن که به اشتباه در بعضی از منابع اینترنتی قلعه گردان آمده، احتمالا سه طبقه داشته و در اصلی آن به سمت جنوب و به سوی رودخانه و جاده باز می شده است.
اخیرا باستان شناسان در هنگام گمانه زنی در محوطه قلعه گردن، یک گور دسته جمعی منحصر به فردی را بدست آوردند. که آرامگاه خانوادگی شخص مهمی بوده است. گور یادشده در شمال شرقی قلعه و مشرف به رود کشکوه است که در آن چهار اسکلت که بدلیل رطوبت زیاد تقریبا از بین رفته اند وجود دارد. این گور، شش ضلعی است و با یک تخته سنگ بسیار بزرگ پوشانده شده است. ورودی آن، دیوارههای سنگ چین دارد که این موضوع یک ویژگی منحصر به فرد بوده و تاکنون گوری با این مشخصات در استان گیلان به دست نیامده است. قدمت این گور دو هزار و پانصد تا دو هزار و هشتصد سال است. قدمت این گورستان مربوط به هزاره اول پیش از میلاد است و چهار اسکلت کاملا پوسیده و ۱۶ شی در آن به دست آمده اند؛ زیرا مردم آن زمان به زندگی پس از مرگ معتقد بوده اند.
باستان شناس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان بیان کرده است که از میان اشیای بدست آمده، اشیای مفرغی نیز وجود دارند که یکی از این اشیا، تبری دولبه با کاربری کلنگ است که در جلو در ورودی گور بدست آمد. سفالینه های این گور به دلیل قرار گرفتن در نزدیک رودخانه و منطقه مرطوب براثر برخورد در هنگام کاوش، ترکهای فراوانی خورده اند.
قلعه گردن در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۴۰۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ اختصاصی رضا خان رودسر (کاخ نهار خوران)
این كاخ در محوطه یك پارك و جنب ساختمان فرمانداری شهرستان رودسر واقع شده و بنایی است با نقشه مستطیل به ابعاد ۱۳×۲۳ متر كه دو فضای نعلی شكل در قسمت شمالی دارد. مختصات بنا همان است كه كم و بیش در دیگر كاخهای دوره پهلوی وجود دارد.
این بنای دو طبقه با سیمان نماسازی شده و سقف آن شیروانی است. تاقها و سالن اصلی آن گچبریهای سادهای دارد. این كاخ در یك دوره زمانی كوتاه برای اقامتهای موقت مورد استفاده اختصاصی رضاشاه قرار گرفته است و اینك، به عنوان یك بنای تشریفاتی و تاریخی نگهداری میشود. این بنا با شماره ۱۰۴۴ در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.
محوطه آستانه بن دلیجان
محوطه باستانی آستانه بن دلیجان مربوط به دوره ایلخانی – تمیوری است و در شهرستان رودسر، بخش رحیم آباد، دهستان اشکور علیا و سیارستاق ییلاقی، روستای دلیجان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۵۱۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گنبد پیرمحله
بنای گنبد پیرمحله در جنوب شرقی رودسر در فاصله ۷ کیلومتری حسنک سرا واقع شده است. این بقعه دارای یک ایوان کوچک در سمت ورودی و دو اتاق کوچک در طرفین آن است. گنبد خانه به شکل هشت ضلعی و ساده ساخته شده سطح آن را با گچ اندود کرده اند. قطر دیوارها حدود ۶۵ و قطر دیوار گنبد حدود ۱۱۵ سانتیمتر است از مشخصات بنا گنبد دو لایه آن است. در داخل اتاق میانی، محرابی با دهنه ای به عرض ۹۰ و بلندی ۱۷۰ سانت تعبیه شده است. این بنا فاقد عناصر تزئینی و نمونه یک معماری اصیل و سنتی گیلان است. طاق نماهایی در بیرون بنا در کادر هایی چهار گوش و مستطیل جای گرفته و دارای طاق جناقی است در داخل بنا نیز طاق نماهایی به ارتفاع ۳۰/۳ متر دیده می شود. آجرکاری خارجی بقعه ساده و در قسمت فوقانی دیوار ها، قرنیزهایی متمایل به خارج وجود دارد. با توجه به معماری بقعه از جمله استفاده از قوس های جناقی تیز، پیش آمدگی قرنیزهای فوقانی و نوع گورسازی که شبیه سردابه است، این بنا شباهت به معماری دوره ایلخانی دارد.
.