اوپیوزی (اشکنه)
پیشرفت تکنولوژی در دنیای مدرن امروز، رسیدن به رفاه اقتصادی و ارتقا موقعیت اجتماعی، بسیاری از بانوان را نیز همانند مردان، در عرصهی فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی وارد کرده است. همین مسئله باعث حضور کمرنگ آنها در منزل و عدم زمان کافی برای رسیدگی به امور همسر و فرزندان شده است. پر واضح است که از مهمترین دغدغههای ذهنی این گروه از بانوان، صرف مدت زمانی کمتر در محیط آشپزخانه و بهرهمندی از زمانی بیشتر، جهت سپری کردن لحظاتی گرم و مطبوع با اعضای خانواده خواهد بود. اوپیوزی که به اشکنهی شهرستان دزفول شهرت دارد، بهترین گزینه برای این بانوان است. غذایی سنتی و بسیار مفید، که با صرف زمانی کوتاه میتوان به تهیه و طبخ آن پرداخت. آشپزهای شهرستان دزفول با استفاده از تخممرغ، پیاز، رب انار، روغن، فلفل، نمک، زردچوبه، نان خشک، گردو و شکر به طبخ آن میپردازند. البته روشهای متعددی برای تهیهی این غذای بومی وجود دارد که با توجه به ذائقهی افراد خانواده میتوان از آنها استفاده کرد
نافلهی خوزستان
ترکیب مواد اولیهی مغذی و ارزشمند، یکی از مهمترین نکاتی است که از دیرباز مورد توجه بشر بوده و در عصر حاضر نیز از اصلیترین دغدغههای ذهنی جوامع بشری محسوب میشود. پیشرفت علم و تکنولوژی از عواملی است که انسانها را در انتخاب هرچه بهتر خوراکیهای مفید و سالم راهنمایی میکند و دیدگاه مردم را نسبت به مواد اولیهی مصرفی خود تا حد مطلوبی روشن و آگاهانه ساخته است. اما با مطالعهای دقیق بر خوراکیها و غذاهای سنتی و بومی هر منطقه از کشور، به نتایجی بسیار مطلوب دست خواهیم یافت. غذاهایی که با وجود قدمتی حدود یک قرن و دورانی که پیشرفت علم به کندی صورت میپذیرفت، از ارزش غذایی مطلوب و بالایی برخوردارند. این مسائل ریشه در فرهنگ غنی مردم سرزمین ایران داشته که خود نمادی از تمدن و اصالت مثالزدنی این مرز و بوم است. نافلهی خوزستان یکی دیگر از غذاهای بومی و سنتی استان خوزستان محسوب میشود که به دلیل حضور پروتئین موجود در نخود و گوشت، از ارزش غذایی مناسبی برخوردار است. استفاده از حبوبات در کنار فراوردههای دامی، از نکات ارزنده و تحسینبرانگیز رژیم غذایی مردم ایران زمین بوده که در بسیاری از استانهای این کشور بویژه استان خوزستان، به وضوح قابل مشاهده و ملموس است. بانوان و مادران کدبانوی این منطقه از ایران با ترکیب موادی همچون آرد نخود، گوشت چرخکرده، پیاز، سرکه، شکر، نمک، زردچوبه، فلفل، نعناع، روغن (در صورت تمایل میتوان کره را جایگزین روغن کرد) و آب به تهیهی این غذای لذیذ سنتی و محلی میپردازند. ترکیب طعم شیرین شکر و ترشی دوستداشتنی سرکه، منحصر به فرد و جالب به نظر میرسد.
امگشت پلو
برنج یکی دیگر از مواد اصلی در تهیهی غذاهای مردم کشور به شمار میآید که میتوان تنوع بینظیر و وسوسهانگیز از انواع غذاهای بومی و محلی را بوسیلهی این مادهی مهم و پرمصرف تهیه کرد. همچنین بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه مصرف کشمش را به دلیل برخورداری از سدیم کم، انرژی فراوان، چربی محدود، منبع بسیار مناسبی از ویتامین D، جلوگیری از فساد دندان، مناسب برای سلامتی لثه و بانکی از انواع ویتامین از جمله آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامیل B بسیار مفید و لازم دانسته و قرار دادن این مادهی حیرتانگیز در برنامهی غذایی روزانه را امری ضروری و مهم تلقی میکنند. امگشت پلو غذایی است جنوبی و مختص استان خوزستان که با استفاده از برنج و کشمش تهیه و همراه ماهی قباد میل میشود. مردم این استان ماهی قباد را نمکاندود کرده و مورد مصرف قرار میدهند. بانوان کدبانوی خوزستانی با ترکیب برنج، کشمش پلویی، سبزی پلویی (شوید- گشنیز)، نمک، روغن، پیاز، زردچوبه و ادویهی مخصوص جنوبی به طبخ و تهیهی امگشت پرداخته و با میل کردن این غذای بومی، لحظات دلنشینی را در کنار اعضای خانوادهی خود سپری میکنند.
.