میخواهیم کمی با عادت های غذایی مردم فنلاند بیشتر اشنا بشویم توت فرنگی و سیب زمینی عضوجدانشدنی سفره های فنلاندی می باشد.دراینجا کمی بیشتر درمورد عادت ها وغذاهای لذیذ فنلاندی میخوانیم و با۲تا ازرستورانهای برتر فنلاند آشنا میشویم.
باماهمراه باشید درمرکز مشاوره سفرطلوع سفریاد
آشپزی در فنلاند
قارچ طلایی، قارچ محبوب بسیاری از فنلاندیهاست که خیلی زودتر از قارچهای دیگر ظاهر و در اواسط تابستان برداشت میشود و تا فصل پاییز به همراه سیبزمینی تازه، از آن میتوان در تهیة غذاهایی که با گوشت شکار تهیه میشوند استفاده کرد
فرهنگ آشپزی در فنلاند با چاشنیهای طبیعی در نواحی شمالی عجین است و حکایت از زندگی مردمانی دارد که از معیشت جنگلی به تعاملی پویا با کشورهای همسایه رسیدهاند. سیر این حکایت تا جدیدترین گرایشات بینالمللی و مزیتهای چشمگیر پیشرفت کرده است. آشپزهای حرفهای فنلاند، هلسینکی ، پایتخت این کشور را در نقشة غذایی جهان قرار داده و به یکی از شهرهای مطرح و جذاب جهان تبدیل کردهاند.
دو روش رایج ماهی گیری در فنلاند یا با ایجاد سوراخ در سطح یخ و بوسیلة قلاب است و یا تور ماهیگیری که در زیر یخ قرار میگیرد
تقسیم بندی مشخص چاشنیها، در چهار فصل متفاوت ریشه دارد. پخت ملایم سبزیجات و خوراکیهای گوشتی، روش بسیار خوبی برای مقابله با سرمای زمستان است. آفتاب بهاری و سوپهایی که از آن بخار بلند میشود به همراه ریواس و گیاه گزنه جزو اولین خوراکیهای خوش مزهای هستند که در فصل جدید ظاهر میشوند و حتی سرسختترین یخبندانها را نیز آب میکنند
ریواس نشانهایست قطعی از فرارسیدن تابستان
سیبزمینی تازه را هنگامی که کوچک است برداشت میکنند و تا اوایل تابستان پای ثابت خوراکیهاییست که بر روی میز میچینند. گونههای قارچ و میوههایی از خانوادة توت در فصل تابستان برداشت میشوند، حال آن که فصل پاییز، زمانیست برای ذخیرة نعمتهای طبیعی برای زمستان. گوشت شکار و ماهی تازه، تنوع فصلی خوراکی را در سرتاسر سال فراهم میکند. زمستان همیشه فصل خوبی برای فنلاندیهاست.
توتفرنگی و سیبزمینی تازه، پای ثابت میز غذاهای فنلاندی در سراسر تابستان است.
طبیعت در فنلاند، غذاهایی سرشار از سلامتی و مزههایی خاص فراهم میکند. بیلبری از جنگلهای وحشی، کرانبری در زمینهای مرطوب و چاودار در دشتهای یخزدة زمستانی، تمامی سرشار از مواد مغذی هستند.
سرآشپزهای فنلاندی با معرفی غذاهای این کشور به سراسر دنیا غذادوستان جهان را به میزهای غذای فنلاندی دعوت میکنند. نوآوران فنلاندی، دستور آشپزیهای مربوط به مناطق قطبی، روشهای سنتی و تکنیکهای آشپزی، و الهامات به دستآمده از اطراف جهان را با هم ترکیب میکنند و مشکلپسندترین صاحبنظران را تحت تاثیر قرار دهند.
بهترین رستورانها در هلسینکی واقع شدهاند، ولی در هر جای دیگر این کشور نیز میتوان خوراکیهای فوق العادهای یافت. در بسیاری از رستورانهای مجلل میتوان شام فوقالعادهای صرف کرد. در هلسینکی، پایتخت کشور فنلاند، بسیاری از این نوع رستورانها میتوان پیدا کرد، ولی در هر جای دیگر این کشور نیز از این قبیل رستورانهارا میتوان یافت.
چنین نگرشی به غذا، از ابتکارات تولیدکنندگان کوچکی نشأت گرفته است که از مواد درجه یک و خاص استفاده میکنند. گوشت گوزن، انواع قارچها، گوشت گاو بومی فنلاند، ریشههای خوراکی پر ادویه، سبزیجات آبدار و توتهای خوشمزه، تنها بخش کوچکی از آن است.
نانواییهای صنعتی، کارخانههای پنیرسازی و آبجوسازی به رستورانها کمک میکنند تا غذاهایی فوقالعاده با مقادیر مناسبی از ادویههای خوش طعم ارائه دهند.
رستورانها غذاهای پرطرفدار قدیمی را با سبکهای جدید میآمیزند و همواره غذاهایی نو به وجود میآورند؛ ماهی سفید لذید که با سبزیجات معطر ارگانیکِ کاشته شده بر روی پشت بام رستوران، طعمدار شده است. از چغندر نیز دیگر برای تهیة ترشی استفاده نمیکنند بلکه به هزاران شیوة جالب از آن استفاده میکنند. کسانی که طبعی تنوعپسند دارند ممکن است دسر فوقالعادة شیرینبیانِ رستورانها را نیز بپسندند.
نوآوری در خارج از آشپزخانه به وفور به چشم میخورد. در مرکز شهر هلسینکی، رستوران ساووی، کاشت سبزیجات روی پشتبام را آغاز کرده است. پرسنل آشپزخانه و مشتریها، این سبزیجات را که روی سقف در کنار اجتماعی از زنبورهای عسل پرورش داده میشوند، بسیار دوست دارند.
۱٫ ماهی دودی
یکی از غذاهایی که به وفور در بازارهای این کشور یافت میشود، انواع و اقسام ماهیهای دودی (Smoked Fish) و کبابی است. تنوع ماهیهای کبابی در این کشور به حدی است که برای امتحان همهی آنها باید چند روزی را صرف خوردن ماهیهای متفاوت کنید، البته اگر اشتهایی برای این همه تنوع داشته باشید!
۲٫ شاه ماهی بالتیک
شاه ماهی بالتیک (Fried Baltic Herring) یکی دیگر از غذاهای معروف در منوی فنلاند است. در واقع شما هر مدل شاه ماهی را میتوانید در این کشور پیدا کنید که البته نوع سرخ شده آن طرفداران بیشتری دارد. برای تهیه این غذا اول آن را در یک مایع خمیر مانند و ادویهدار میغلطانند و سپس به آرامی در کره سرخ میکنند تا زمانی که چیپسی و خوشمزه شود. ماهی دودی و ترشی شاه ماهی را معمولاً بهعنوان پیشغذا و گاهی اوقات هم با سیب زمینیهای کوچک سرو میکنند.
۳٫ گوشت گوزن
گوشت گوزن (Reindeer) یکی غنیترین منابع پروتئین محسوب میشود. سوسیس، همبرگر، کباب، خورشت، استیک، سوپ و انواع غذاها با گوشت گوزن در این کشور وجود دارد. تقریباً کشوری را نمیتوانید پیدا کنید که این همه غذا با گوشت گوزن داشته باشد. جالب است بدانید که هر یک از این انواع غذاها با داشتن تنها ۴% چربی، سرشار از امگا ۳، امگا۶، ویتامین B12، روی و آهن است.
۴٫ پای کارلین
کاریالانپیراکات (Karjalanpiirakat) یا پای کارلین (Karelian pies) که از سنتیترین غذاهای فنلاند به شمار میرود، کیکهای کوچکی از نان چاودار است که با برنج و سایر چاشنیها مثل پوره سیبزمینی و ریشه سبزیجات پر میشود. در روش سنتی روی نانهای داغ، تخممرغ پخته شده و کره ریخته و سرو میکنند. این غذا که معمولاً برای صبحانه یا میان وعده سرو میرود را میتوانید در همه جای فنلاند پیدا کنید.
۵٫ فرنی
فرنی (Porridge) را به عنوان وعده صبحانه در فنلاند میل میکنند. این فرنی با انواع چاشنیها سرو میشود، البته شیوهی معمول آن با کره و مارمالاد میوه است. شما میتوانید فرنی را با چاشنیهای متنوعی از جمله میوه خشک، آجیل، شکر، خامه و حتی شکلات استفاده کنید. فرنی فنلاندی انواع مختلفی دارد که نباید آنها را با فرنی صبحانه اشتباه بگیرید؛ به عنوان نمونه فرنی با برنج سیاه است که برای غذای سنتی عید پاک آماده میشود.
۶٫ پای بلوبری
ماستیکاپیراکا (Mustikkapiirakka)، همان پای بلوبری است که گاهی اوقات با ساور کریم یا ماست پر میشود. این دسر بسیار محبوب فنلاندی را اغلب در تابستان که فصل بلوبری است تهیه میکنند. مدل دیگری از این پای نیز وجود دارد که از تولیدات چندین شرکت در هلسینکی است. این پای به شکلهای مختلفی پخته میشود اما در کل برای تهیه آن روی یک کراست ترد را با فیلینگ پوره شده میپوشانند.
۷٫ کالاکوکو
کالاکوکو (Kalakukko) یا پای ماهی، نان چاوداری است که با ماهیهای کوچک محلی پر شده است. این غذا را لای فویل پیچیده و آماده میگذارند تا در فر بپزند. زمان پخت آن هم تا زمانی است که نان و محتویات آن کاملاً پخته شود؛ سپس آن را اسلایس کرده و به صورت گرم یا سرد سرو میکنند (یا میفروشند).
۸٫ گراویلوهی
گراویلوهی (Graavilohi) یا سالمون نمک سود شده که به نام گراولاکس (Gravlax) شناخته میشود را میتوانید به وفور در سراسر فنلاند پیدا کنید. ماهی سالمون را در نمک، شکر و شوید غلطانده شده و به عنوان پیش غذا با نان چاودار و سس خردل و شوید سرو میشود. به دلیل آب سرد و تازه آبدرههای این کشور، ماهیهای سالمون آن رنگ صورتی داشته و چربی بیشتری دارند؛ پس خوردن این غذای لذیذ را از دست ندهید.
۹٫ تمشک وحشی
تمشک وحشی (Cloudberries) در جنگلهای شمالی فنلاند یافت میشود. این توتهای ترش مزه و نارنجی منبع غنی ویتامین بوده و از آن انواع کوکتل، مربا و دسر تهیه میشود. از آنجاییکه تمشکهای وحشی سرشار از آنتیاکسیدان هستند، از سرطان و بیماریهای قلبی پیشگیری کرده و روند پیری را کند میکنند، میتوان گفت شما در فنلاند منبع جوانی را میل میکنید.
۱۰٫ سیما همراه با تیپالیپا
نوشیدنی سنتی که فنلاندیها در اول ماه مه سرو میکنند، سیما (sima) نام دارد. این نوشیدنی شبیه به لیموناد است به این ترتیب که مخلوط شکر و لیمو را برای چند روز کنار هم میگذارند. این نوشیدنی گازدار طعم ملایمی دارد و در روش سنتی، آن را همراه با شیرینی کوچکی شبیه به کیک فانل سرو میکنند که به آن تیپالیپا (tippaleipa) گفته میشود.
متوسط قیمت مواد غذایی
غذا و نوشیدنی در این شهر بسیار گران است، مگر اینکه دنبال غذافروشیهای محلی و رستورانهای معمولی بگردید. در مرکز این شهر میتوانید تعداد زیادی کبابی پیدا کنید که قیمتهایی منطقی دارند. حتی اگر به حومهی شهر سری بزنید؛ میتوانید وعدههای غذایی خوب و مقرونبهصرفهای را میل کنید. صبحانه: اغلب هتلها و هاستلهای این شهر این وعدهی غذایی مغذی را ارائه میدهند، اما اگر اینگونه نبود کافههای محلی در اطراف هر هتلی وجود دارند که میتوانند انتخابهای خوبی باشند. (۴ تا ۷ یورو) ناهار: فستفودها، پیتزافروشیها و کبابیهای زیادی حتی در نقاط توریستی وجود دارند که برای ناهار گزینهی مناسبی هستند. (۶ تا ۱۰ یورو) شام: رستورانهای نشستنی قیمتهای بالایی دارند، اما با کمی جستجو میتوانید مکانهای ارزانتری هم پیدا کنید. (۹ تا ۱۴ یورو) اگر دوست دارید خودتان آشپزی کنید، بسته به اینکه به کدام سبک از غذای غربی یا آسیایی علاقهمند باشید، میتوانید مواد غذایی موردنیاز یک هفتهتان را با پرداخت به ترتیب حدود ۷۱ و ۵۶ یورو تهیه کنید. به یاد داشته باشید محاسبه قیمتها بر اساس میزان کالری استاندارد و مواد غذایی موردنیاز یک انسان سالم و بالغ تنظیم شده است که اقلامی چون نان تازه، برنج سفید، گوشت قرمز گاوی، تخممرغ، شیر (سبک غربی)، سینهی مرغ (پوستکنده و بدون استخوان)، پنیر محلی (سبک غربی)، سیب درختی، موز، پرتقال، گوجهفرنگی، سیبزمینی، پیاز و کاهو میشود. مسلم است که اگر مواد بیشتری نیاز دارید، باید هزینهی بیشتری بپردازید.
رستوران Passio Kitchen and Bar
رستوران Passio Kitchen and Bar در مرکز شهر واقع شده است، اما برخلاف دیگر رستورانها که شلوغ و پر جنبوجوش هستند، مکانی دنج و آرام را برای میل کردن انواع غذاهای لذیذ اروپایی و اسکاندیناویایی در اختیار مشتریان قرار میدهد. هر ظرف غذایی که در اینجا سرو میشود، از بهترین مواد غذایی محلی تهیه شده که کیفیت آن را بسیار بالا برده است. ماهی قزلآلا و گوشت بره از بهترین انتخابها هستند. نکتهی جالب اینکه منوی این رستوران همیشه ثابت نیست و با توجه به فصل و تشخیص سرآشپز و البته نوع مواد اولیه در دسترس، ممکن است تغییر کند.
آخر هفتهها ممکن است محیط رستوران کمی شلوغ شود، پس بهتر است از قبل میز رزرو کنید.
رستوران کاپلی (Kappeli)
رستوران کلاسیک کاپلی مکانی عالی برای برپایی یک ضیافت شام دلچسب است که در یک انتهای اسپلانادی پارک قرار دارد و به لطف طبقهی شیشهای مناظری بسیار زیبا را در اختیار مشتریان قرار میدهد. همچنین خدماتدهی و کیفیت غذاهای خوشمزهی این رستوران دارای بالاترین استاندارد ممکن هستند. اگر دنبال رستورانی کلاسیک و لوکس هستید، بههیچوجه این یکی را از دست ندهید. نکتهها:
سوپ سالمون و دسرهای این رستوران را امتحان کنید.
اگر برای هزینه کردن مشکلی ندارد، حتما ظرف غذای گوشت گوزن شمالی را امتحان کنید. رستورانهای زیادی وجود ندارد که بتوانند گوشت گوزن شمالی را به خوبی رستوران Kappeli پخت کنند.
ممکن است در بعضی از ساعات روز، این رستوران شلوغ شود، بهتر است از قبل میز رزرو کنید.
قیافه غذاها که وسوسه انگیز بود و آدمو به هوس میندازه که امتحان کنیم ولذت ببریم.
.