شرکت هواپیمایی «ایر آسیا» یا «ایرایژیا» با نام کامل AirAsia Berhad ایرلاین مالزیایی مستقر در کوالالامپور است که با هدف ارائه خدمات پروازی ارزانقیمت به عموم تاسیس گشته و امروزه نقش مهمی در جابهجایی مسافران منطقهی آسیا- اقیانوسیه دارد بهطوریکه پروازهایی به ۱۰۰ نقطه جهان که شامل ۲۲ کشور میشود، برقرار نموده است.
ناوگان ایر آسیا
شرکت ایرآسیا زمانی فقط از هواپیماهای بوئینگ ۳۰۰-۷۳۷ استفاده مینمود ولی بعدها کاملا به مدلهای ایرباس ۳۲۰ سوئیچ نمود. ایرآسیا در سال ۲۰۱۱ با سفارش ۲۰۰ ایرباس A320neo تغییر بزرگی در ناوگان هوایی خود به وجود آورد که قرار است در سال ۲۰۱۵ به تدریج تحویل این شرکت قرار داده شوند.
البته در سپتامبر ۲۰۱۲ یکصد فروند دیگر نیز به شرکت ایرباس سفارش داده شده که بدین ترتیب کل ناوگان ایرباس ۳۲۰ این شرکت به ۴۷۵ فروند خواهد رسید.
کابین و وزن بار مجاز در ایر آسیا
ایرآسیا دارای سه کلاس پروازی ارزان، متوسط و تجاری است.
کلاس ارزانقیمت: تنها بار مجاز رایگان مسافر، بار داخل کابین میباشد و درصورت تحویل بار در هنگام چک-این هزینه آن محاسبه خواهد شد. امکان انتخاب صندلی، تغییر تاریخ بلیت (تا ۴۸ ساعت پیش از تاریخ پرواز) و سرو غذا، در صورت پرداخت هزینه وجود دارد.
کلاس متوسط: مسافر علاوه بر بار داخل کابین، مجاز به حمل ۲۰ کیلوگرم بار رایگان میباشد. همچنین در این کلاس پروازی امکان تغییر تاریخ بلیت (به صورت رایگان، تا ۲ ساعت پیش از پرواز) تنها تا دو مرتبه امکانپذیر است. از دیگر خدمات قابل ارائه در این کلاس میتوان به انتخاب صندلی به صورت رایگان اشاره کرد.
کلاس پروازی تجاری: این شرکت به مسافر اجازه حمل بار رایگان ۴۰ کیلوگرم علاوه بر بار همراه داخل کابین میدهد. مسافران این کلاس ایرآسیا در حین پرواز میتوانند از خدماتی نظیر وعده غذایی، پتو و بالش بهرهمند گردند و درصورت نیاز میتوانند به صورت رایگان تاریخ بلیت خود را تغییر دهند.
حداکثر ابعاد و وزن کیف یا چمدان باید به ترتیب زیر باشد:
حداکثر وزن ۳۲ کیلوگرم و ابعاد ۱۱۹×۱۱۹×۸۱ سانتیمتر.
کالسکه و دیگر لوازم متحرک به صورت رایگان تحویل گرفته میشوند.
شایان ذکر است تمامی بارها میبایست بین ۱ ساعت تا ۴۵ دقیقه پیش از پرواز تحویل داده شوند.
هر مسافر مجاز به حمل یک چمدان داخل کابین به ابعاد ۲۳×۳۶×۵۶ با حداکثر وزن ۷ کیلوگرم (به صورتی که زیر صندلی و یا در محفظه بالای سر جای گیرد)، یک کیف لپتاپ یا یک کیف دستی میباشد.
حمل ساز موسیقی
حمل سازهای کوچکتر مثل گیتار، ویولن، ویولا و ویولنسل تا ۷۵ کیلوگرم و در ابعاد ۴۱×۴۱×۱۰۱ در کابین هواپیما در صورت رزرو صندلی اضافی امکانپذیر خواهد بود.
تجهیزات ورزشی
وزن تجهیزات ورزشی نمیبایست از میزان بار مجاز فزونی یابد. در این صورت، هر کیلوگرم بار اضافی مشمول پرداخت هزینه میباشد.
چنانچه حمل این تجهیزات از قبل و به صورت آنلاین رزرو شده باشد، درصدی تخفیف به آن تعلق میگیرد.
این قوانین شامل تجهیزات ورزشهای زیر میشود:
گلف، موجسواری، غواصی، دوچرخه سواری، اسکی و اسنوبورد و کریکت
مابقی تجهیزات با نرخ بار عادی محاسبه خواهند شد از جمله : ماهیگیری، هاکی، تنیس، بدمینتون و …
این شرکت هواپیمایی از پذیرش تجهیزات ورزشهایی چون: پرتاب نیزه، قایقرانی و گلایدر، به دلیل ابعاد بزرگ و پیچیدگی در حمل معذور میباشد.
مایعات
حمل مایعات، مانند دیگر ایرلاینها چنانچه در قالب ظروف ۱۰۰ میلیلیتری باشند، امکان پذیر است. تمامی ظروف و محفظهها با محتوای مواد مایع میبایست در کیسهای پلاستیکی قرار گرفته باشند. هر مسافر مجاز به حمل یک کیسه با حجم حداکثر یک لیتر و ابعاد ۲۰×۲۰ میباشد.
حمل مواردی از جمله غذای کودک، برخی داروها، مواد آرایشی جامد و غذاهای دریایی و یا گوشت (درصورتی که بستهبندی شده باشند) به داخل کابین بلامانع خواهد بود.
خدمات ایر آسیا
یکی از خدمات این شرکت ارائه غذا و نوشیدنی در هواپیما به صورت فروشی است. غذاهای ارائه شده در ایرآسیا با رعایت قوانین شریعت اسلام تهیه میشوند، البته این امر در شرکت ایرآسیای ایکس صادق نیست.
تاریخچه ایر آسیا
شرکت ایرآسیا در سال ۱۹۹۴ در مالزی توسط گروهی دولتی تاسیس شده و در سال ۱۹۹۶ رسما شروع به کار نمود. در سال ۲۰۰۱ بدهکاریهای بالای این شرکت سبب فروش آن به گروه خصوصی تایم وارنر آمریکا به مدیریت تونی فرناندز گردید که این تغییر و تحول نقطهی عطفی در تاریخ این شرکت محسوب میگردد چرا که اعمال تغییرات وسیع و راهاندازی مسیرهای جدید پروازی سبب رشد سوددهی آن گردید.
در سال ۲۰۰۳ دومین هاب این شرکت در فرودگاه بینالمللی سنای در شهر جوهربهرو افتتاح گردیده و اولین پرواز بینالمللی به سمت بانکوک کلید خورد و سنگاپور، اندونزی، ماکائو و فیلیپین از دیگر کشورهایی بودند که به تدریج به لیست پروازهای این شرکت افزوده شدند.
هدف بعدی این شرکت گسترش مسیرهای پروازی و ایجاد هاب یکپارچه در منطقه هند، جنوب شرق آسیا و جنوب چین با کمک شرکتهای همپیمانی چون هواپیمایی تایلند و اندونزی بود، بطوریکه تعداد مسافران ایرآسیا در سال ۲۰۰۷ قریب ۱۴ میلیون نفر گردید.
در ۲۷ سپتامبر ۲۰۰۸ بیش از ۱۰۰ مسیر جدید به مسیرهای قبلی پروازی این شرکت افزوده شدند.
هاب اصلی شرکت ایرآسیا در ترمینال شماره دو فرودگاه بینالمللی کوالالامپور (LCCT) قرار دارد.
از نکات قابل توجه در مورد ایرآسیا، استراتژی این شرکت جهت ذخیره سوخت مورد نیاز سه سالهی آن از قبل و صرفهجویی در هزینههای جاری است.
اسپانسری
شرکت ایرآسیا اسپانسر رسمی لیگ ملی فوتبال مالزی و سنگاپور و تیم اسکاتلندی کوئینرپارکرنجر است.
جوایز
بهترین ایرلاین جهان در سال ۲۰۱۲ از لحاظ ارائه خدمات و بلیط ارزانقیمت در انگلستان
و همین عنوان از طرف Skytrax
شرکتهای هوایی وابسته به ایر آسیا
ایرآسیای هند
در اواخر سال ۲۰۱۲ بعد از تصمیم مدیران ایرآسیا به گسترش نفوذ پروازی خود در هند، ایرآسیای هند تشکیل شد و با موافقت دولت هند پروازهای ارزان خود را آغاز نمود. این شرکت با خرید سهام شرکت Tata Sons به اندازه ۴۹ درصد جای پای خود را در این کشور پهناور مستحکم نمود و سرانجام در جون ۲۰۱۴ پروازهای خود را آغاز نمود.
ایرآسیای ژاپن
در جولای ۲۰۱۱ شرکت ایرآسیا و شرکت هواپیمایی All Nippon مشارکت خود را اعلام نمودند که با اولین پرواز این اتحاد در آگوست ۲۰۱۲ همراه شد. دفتر اصلی این شرکت در توکیو قرار دارد ولی پایگاه اصلی آن فرودگاه بینالمللی Narita است.
البته در اکتبر ۲۰۱۳ این اتحاد از هم پاشید و دیگر پروازی صورت نگرفت تا اینکه دوباره در سال جولای ۲۰۱۴ قرارداد جدید منعقد گردید که قرار است در تابستان ۲۰۱۵ دوبار پروازها از سر گرفته شود.
ایرآسیای ایکس
برند بینالمللی ایرآسیا به عنوان بزرگترین شرکت ارائه دهندهی پروازهای ارزان قیمت جهان است که با استفاده از سیستم ارائه بلیط مشترک بین چندین اپراتور، استفاده از تکنیکهای سختافزاری هوایی برای کاهش مصرف سوخت و سیستم یکپارچهی اداری و مدیریت بهینه، قیمتها را کاهش داده و بر حجم مسافران افزوده است.
ایرآسیای ایکس با شرکتهای بزرگی چون گروه Virgin و ایرکانادا متحد است.
ایرآسیای Zest
اتحاد دو شرکت سابق Spirit Air و Zest Air سرانجام به اتحاد با شرکت ایرآسیا منجر و شرکت ایرآسیای Zest را در کشور فیلیپین ایجاد نمود. برقراری خط پروازی بین مانیل و جیبو از اولین ماموریتهای این ادغام بود که به پروازهای بینالمللی نیز منجر شد.
ایرآسیای تایلند، تایلند ایکس، اندونزی و فیلیپین نیز شرکتهای دیگر وابسته به ایرآسیا هستند که در کشورهای مورد نظر با ادغام شرکتهای محلی با ایرآئیا تاسیس شده و به ارائه خدمات ارزان قیمت مشغولند.
*از سال ۲۰۱۲ به بعد پروازهای این شرکت به تهران تعلیق شده است و اگرچه بر طبق اعلام سایت رسمی این شرکت قرار بوده این پروازها از سال ۲۰۱۴ برقرار خواهند شد اما پس از گذشت چندین ماه نه تنها این اتفاق رخ نداد که خبر اصلی نیز از وبسایت شرکت بدون ذکر توضیحی برداشته شده است.
.