یکی از جاذبه های خوشمزه کرمانشاه غذاهای متنوع و خوش طعم محلی است که می تواند همه افراد با ذائقه ها و سلایق مختلف را راضی کند. اگر به کرمانشاه سر زدید خوردن غذاهای محلی معرکه این شهر را فراموش نکنید! اگر می خواهید بدانید کدام غذاهای محلی کرمانشاه را احتمالا بیشتر دوست خواهید داشت با ما همراه باشید! البته توصیه می کنیم همه غذاها را امتحان کنید !
دنده کباب
دنده کباب یکی از غذاهای معروف و اصیل کرمانشاه است که به ثبت ملی هم رسیده. این غذای محلی از دندهی گوسفند، ادویه، زعفران و روغن درست میشود. دندههای گوسفند را در ترکیبی از روغن زیتون، ادویه، زعفران، رب و سیر به مدت نصف روز خیس کنید و بعد آن را روی حرارت آتش کباب کنید.
کوفته کرمانشاهی
یکی دیگر از غذاهای محلی کرمانشاه کوفته کرمانشاهی است که به اسم کوفته شامی هم آن را میشناسند. اگر به کرمانشاه رفتید خوردن این غذا را از دست ندهید. کوفته کرمانشاهی از نخود، گوشت چرخ کرده، پودر سوخاری، سبزیهای معطر، ادویه، پیاز و مغز گردو درست میشود. گوشت، نخود، سبزیهای معطر و ادویه را در ظرفی میریزیم و هم میزنیم. گردو و پیاز را تفت داده و داخل موادی که از قبل آماده کردهایم قرار میدهیم و آن را سرخ میکنیم و کوفتهها را درد سس مخصوص قرار میدهیم.
سیب پلو
در خیلی از شهرها سیب پلو را درست میکنند اما در اصل این غذا یکی از غذاهای کرمانشاهی است. سیب پلو از برنج، سیب زمینی، گوشت چرخ کرده، پیاز، کشمش و خرما درست میشود. برنج را همراه سیب زمینی و شوید میگذاریم دم بکشد و بعد با پیاز سرخ شده، خرما و کشمش تزیین میکنیم.
سوپ ترخینه
سوپ ترخینه از غذاهای قدیمی کرمانشاه است و از این سوپ برای درمان سرماخوردگی و بیماریهای عفونی استفاده میکنند. ترخینه از ترکیب دوغ، گندم و جو که در زیر آفتاب خشک شده است، درست میشود. مواد اولیه سوپ ترخینه ترخینه، آب مرغ، لپه، عدس، اسفناج و پیاز است. ترخینه را در کمی آب خیس میکنند تا نرم شود. لپه و عدس پخته را و همراه اسفناج، پیاز و ترخینه میگذارند بپزد.
کوکوی پاغازه
یکی دیگر از غذاهای کرمانشاه کوکوی پاغازه است. پاغازه نوعی سبزی تره و بهاری است که در کرمانشاه رشد میکند. این سبزی از سبزیهای داروی است. پاغازه خاصیت درمانی بالایی دارد و برای بیماریهای گوارشی از آن استفاده میکنند. پاغازه، سیر، پیاز، ادویه و تخم مرغ را هم میزنیم و در روغن سرخ میکنیم.
نان کلانه
نان کلانه یا نان پیچک یکی دیگر از خوراکیهای کرمانشاه است. این خوراکی از گیاهان خودرو که در ارتفاعات کرمانشاه رشد میکنند درست میشود و طعم و بوی خاص خود را دارد. نان کلانه از خمیر، سبزی محلی، شکر، زعفران، روغن و تخم مرغ درست میشود. سبزی سرخ شده را لای خمیر میریزند و آن را میپزند.
نان روغنی برساق
نان روغنی برساق از نانهای محلی کرمانشاه است. این نان را بیشتر در ماه رمضان درست میکنند. نان برساق از روغن حیوانی، نمک، زردچوبه، شیر، شکر، تخممرغ و آرد درست میشود. خمیر را آماده میکنیم و منتظر میمانیم ورز بیاید سپس آن در روغن سرخ میکنیم.
کوفته ریزه کرمانشاه
کوفته ریزه از جمله غذاهای محلی کرمانشاه است که معمولاً به صورت خوراک و بدون برنج سرو میشود.
خورش کدو حلوایی
کدوحلوایی از جمله سبزیجات پاییزی و زمستانی است که در پخت انواع و اقسام دسرها و غذاهای فصلی مورد استفاده قرار میگیرد. خورش کدوحلوایی نیز یکی از این غذاهای فصلی و خوشمزه است که در آن، کدوحلوایی ماده اصلی بوده و به همراه آلو، مزهدار میشود. در بعضی از شهرها این خورش قدیمی را بهعنوان شام یلدایی در آخرین شب پاییز میپزند و از خوردن آن در جمع خانوادگی، بسیار لذت میبرند.
آش عباسعلی
آش عباسعلی یکی از آش های معروف و سنتی کرمانشاه است. این آش در ماه مبارک رمضان به عنوان افطاری پر طرفدار بوده و از محبوبیت خاصی بر خوردار است. به درستی که یکی از خوشمزهترین و مقویترین و در عین حال گرانترین آشهای اصیل و محلی استان کرمانشاه، آش عباسعلی نام دارد. این غذای بومی سالها در جشنوارهی غذای برگزار شده در کشورمان، عنوان مقام اول را از آن خود کرده است. از مهمترین نکات و ویژگی منحصربهفرد این آش لذیذ، کشدار بودن آن است که به دلیل میزان گوشت و آب قلمی است که به اندازهی کافی جوشیده و لعابدار شده است. طبخ این غذای محلی نیاز به حوصله و صرف زمان زیادی دارد که در توان هر فردی نخواهد بود. آشپزان این استان با استفاده از لوبیا سفید، جو، نخود، برنج نیمدانه، گندم پوست کنده، عدس، پیاز، آب قلم، روغن کرمانشاهی، گوشت مغز ران گوساله، نمک، فلفل و دارچین این غذای لذیذ را طبخ میکنند. اگر به این استان دوستداشتنی کشورمان سفر کردید، حتما این غذای سنتی را تهیه کرده و میل کنید.
ونوشک پلو
از دیگر غذاهای محلی و سنتی استان کرمانشاه، ونوشک پلو نام دارد که بسیار لذیذ و پرطرفدار است. این غذای سنتی با استفاده از برنج، گوشت چرخکرده، ونوشک تازه، پیاز، رب گوجهفرنگی، زعفران، روغن، نمک و زردچوبه تهیه و طبخ میشود. غذایی خوشعطر و لذیذ که با چاشنی عشق و علاقهی بانوان هنرمند کرمانشاهی طبخ شده و اعضای خانواده را میهمان لحظاتی شاد و دوستداشتنی میسازد
خورشت کنگر
خورشت در بین غذاهای سنتی و بومی کشور، از جایگاه ویژهای برخوردار است. معمولا این غذا با برنج و هنگام وعدهی غذایی ناهار مصرف میشود. خورشت کنگر نیز از این قاعده مستثنی نبوده و از ارزش غذایی بسیاری برخوردار است. این غذا یکی دیگر از انواع غذاهای بومی و سنتی استان کرمانشاه به شمار می آید که بین خانوادههای این استان از طرفداران زیادی نیز برخوردار است. مردم استان کرمانشاه برای تهیه و طبخ خورشت کنگر از کنگر، گوشت (بسته به ذائقهی افراد خانواده از گوشت قرمز یا گوشت مرغ استفاده میشود)، نمک، زردچوبه، آبلیمو، روغن، نعناع و جعفری استفاده میکنند. البته برخی از مردم این استان زیبا و تاریخی کشور، این خورشت لذیذ را بدون نعناع طبخ و میل میکنند. از آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیرقابل هضمی به نام اینولین است، خاصیت مسهلی دارد. کارشناسان تغذیه به مصرف این غذای مغذی تاکید بسیار دارند. چرا که این خورشت کنگر دارد که یکی از مواد مفید، به دلیل داشتن پتاسیم فراوان و کالری محدود است. از طرفی اینولین موجود در این سبزی، باعث افزایش باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در مدفوع شده و در کل به حفظ سلامت روده بزرگ کمک میکند و از خطر ابتلا به سرطان در این ارگان به میزان قابل توجهی میکاهد
شلمین
در رژیم غذایی مردم استان کرمانشاه، خوراکیهای جالب و منحصربهفردی وجود دارد که نشات گرفته از فرهنگ مردم و اقلیم سرزمین کرمانشاه است. شلمین که به شلم نیز شهرت دارد، از جملهی این خوراکیها محسوب میشود. علاوه بر سبک تهیهی شلم که به عنوان غذایی سنتی و بومی به شمار میآید، نحوهی تهیهی مواد اولیهی آن نیز مستلزم صرف زمان مشخصی است که همین امر سبب میشود مردم این استان مانند برخی از دیگر خوراکیهای سنتی از جمله ترخینه، در فصل بهار به آمادهسازی مواد اولیهی شلم مشغول شوند تا در فصل زمستان به تهیه و طبخ این غذای مقوی و لذیذ بپردازند. معمولا برای تهیهی آن از شلغم (برگ و سر شلغم)، گندم و آب انار استفاده میشود.
والک پلو
یکی دیگر از سبزیجاتی که مصرف آن، در فصل بهار بسیار رایج و پرمصرف میشود، والک است. این مادهی مفید و مغذی در زبان محلی مردم استان کرمانشاه، کول نامیده میشود. آنها با استفاده از والک، به طبخ نوعی غذای سنتی و اصیل کرمانشاهی که به والکپلو معروف است، میپردازند. زنان و مادران خوشذوق و باسلیقهی این استان کهن و زیبای کشورمان، با استفاده از والک، برنج، روغن زیتون، زبان گوساله، روغن حیوانی، نمک، فلفل و زعفران به طبخ و تهیهی این غذای خوشمزه و خوشعطر میپردازند. البته میتوان به جای زبان گوساله از مرغ، ماهیچه، گوشت چرخکرده یا ماهی نیز استفاده کرد.
.